Profesorica protiv Kavanaugha: Mediji objavili njeno svjedočenje

Foto: YouTube

PROFESORICA Christine Blasey Ford, prva od triju žena koje su optužile kandidata za suca američkog Vrhovnog suda, Bretta Kavanaugha, za seksualno zlostavljanje, danas svjedoči pred senatskim povjerenstvom, javlja BBC.

Brett Kavanaugh niječe sve optužbe.

Seksualno zlostavljanje

Psihologinja Christine Margaret Blasey Ford predaje na Sveučilištu Palo Alto University i radi na istraživanjima za Stanford University School of Medicine. U svojoj pismenoj izjavi, u kojoj je opisala što se dogodilo tijekom noći kada ju je sudac napastovao, napisala je da pati od dugotrajnih posljedica i da je taj događaj utjecao na cijeli njen život.

Navodi da su je Brett Kavanaugh i njegov prijatelj Mark Judge 1982. zaključali u sobu dok su bili na privatnoj srednjoškolskoj zabavi u Washingtonu i pokušali silovati.

Što se dogodilo te noći

U pismenoj izjavi, koju u cijelosti prenosi CNN, Christine Blasey Ford opisala je što se točno dogodilo te ljetne noći, 1982. godine.

Tada je imala 15 godina i išla je u istu srednju školu kao i sudac Kavanaugh te se kretala u sličnom društvu. Sudac je u to vrijeme bio nešto stariji od nje, imao je 17 godina. U jednom trenutku bili su zajedno na istoj zabavi u kući svojih poznanika. Christine je samo površno poznavala Bretta i njegovog prijatelja Marka kada je došla na zabavu, no odmah je primijetila da su bili poprilično pijani.

U jednom trenutku trebala je ići na toalet koji se nalazio na prvom katu kuće. Kada se popela uz stepenice, dvojica pijanih prijatelja su je s leđa gurnuli u susjednu spavaću sobu i zaključali vrata.

Bacili su je na krevet, gdje je Brett Kavanaugh na silu legao na nju i počeo skidati njenu odjeću. Pokušala ga je odgurnuti sa sebe, ali je bio pretežak i prejak; glasno je vikala u pomoć, u nadi da će je čuti neki od prijatelja koji su boravili u prizemlju kuće.

Kavanaugh, vidno pijan, teško je uspijevao do kraja skinuti njenu odjeću; zbog stanja u kojem se nalazio, njene borbe, ali i činjenice da je ispod gornjeg sloja nosila jednodijelni kupaći kostim.

Mark Judge, kako bi je stišao, stavio je ruku preko njenih usta zbog čega je skoro prestala disati. Christine Blasey Ford u izjavi navodi da je to bio trenutak koji joj je ostavio dugotrajne, teške posljedice jer je iskreno mislila da će je Mark slučajno ubiti, koliko je teško disala.

Za vrijeme pokušaja silovanja, Mark Judge je skakao na krevet pa je ona u jednom takvom trenutku iskoristila priliku i u metežu odgurnula Bretta Kavanaugha. Pobjegla je u zasebnu kupaonicu koja je bila spojena sa spavaćom sobom i zaključala za sobom vrata. Nakon nekog vremena, čula je kako su Brett i Mark napustili sobu, glasno se smijući, i počeli se spuštati niz stepenice, natrag u svoje društvo koje se zabavljalo u prizemlju. Nakon toga je istrčala van iz kuće, sretna što je uspjela pobjeći dvojici pijanih prijatelja.

Dugotrajne posljedice

Dugo vremena nakon napada, Christine Blasey Ford nije nikome priznala što se dogodilo te noći. Bilo joj je neugodno reći roditeljima jer bi im tada, kao 15-godišnjakinja, morala objašnjavati zašto i kako se nalazila na zabavi bez prisutnih punoljetnih i odgovornih osoba. Tijekom godina, ispričala je što se dogodilo samo nekolicini prijatelja i svom suprugu. 2012. godine, tijekom bračnog savjetovanja, prepričala je događaj i obiteljskoj savjetnici te do 2018. godine nije o tome nikome govorila, osim svojem terapeutu.

Trump je na početku skandala tvrdio da su optužbe lažne

Kandidata za suca američkog Vrhovnog suda, osim Christine Blasey Ford, za seksualno zlostavljanje optužile su još dvije žene; Julie Swetnick i Deborah Ramirez.

Predsjednik Donald Trump u početku je osudio optužbe protiv Kavanaugha, nazivajući ih "lažnima", no nakon što je čuo detalje izjave psihologinje, Christine Blasey Ford, u srijedu je izjavio kako će razmisliti o kandidaturi Bretta Kavanaugha za suca Vrhovnog suda.

 

Pročitajte više