Profesorica u Zagrebu izvukla djecu iz kazališta usred predstave. Razlog? Seks

Foto: Histrioni

ATMOSFERU moralne panike kakva vlada u Hrvatskoj prilično dobro pokazuje incident koji se nedavno dogodio prilikom izvedbe kabareta Petak (za)metak.

Kako javlja radio Antena Zagreb, na nedavno održanoj predstavi Petak (za)metak u Histrionima došlo je do nesvakidašnjeg incidenta. Naime, profesorica Druge Ekonomske škole Zagreb je usred predstave rekla skupini od 150-ak učenika, koje je dovela u kazalište, da ta predstava nije za njih te iz izvela iz dvorane. Tim činom kazalište je napustilo dvije trećine gledališta, a glumci su ostali u šoku.

Dotična predstava je kabaret o demografskoj obnovi, koji se dotiče i teme seksa, a profesorica je iz nekog razloga procijenila da je to previše za petnaestogodišnje učenike. 

Glumci uznemireni, predstava nakratko zaustavljena

Jedna od glumica u predstavi, Ana Marija Percaić, rekla je za Antenu Zagreb da joj se takvo što još nikad nije dogodilo, dodavši kako su i ona i ostali glumci bili uznemireni, a predstava je nakratko zaustavljena.

Percaić kaže da su profesorice bile upoznate sa sadržajem predstave te da su i opis predstave i slike lako dostupni na internetu. 

Profesorima se nudi čak i da, prije nego što dovedu djecu u kazalište, besplatno pogledaju predstavu i sami procijene je li ona primjerena za njihove učenike. 

Ravnateljica bez komentara

Percaić je rekla kako su predstavu dosad pogledale mnoge grupe učenika te kako nikakvih problema nije bilo. Baš naprotiv, glumci su za predstavu primali samo pohvale.

Ravnateljica Druge Ekonomske škole Zagreb nije bila raspoložena za komentar ovog incidenta.

"Nitko se nije seksao na pozornici"

"Nije nikakva scena seksa", bilo je prvo što nam je rekla Elizabeta Vrbančić, voditeljica marketinga Glumačke družine Histrion. 

"Radi se o predstavi koja se na duhovit način bavi problemom demografske obnove u Hrvatskoj. Iako se radi o malo drugačijoj predstavi, na sceni nema ničeg vulgarnog. Glumci su odjeveni u kombinezone na kojima se vide mišići ljudskog tijela, a demonstrirali su seksualne poze, uz komentar da će uz određenu pozu dobiti određeni tip djeteta. Nitko se nije seksao na pozornici. Nema nikakvog prostačenja, ni vulgarnosti", rekla nam je.

"Nije se radilo o tome da je netko tiho napustio predstavu. Počela je vikati i tjerati djecu na polazak. Nitko nije mogao uživati u toj predstavi. Nije se radilo samo o njima. Mi ukupno imamo 200 mjesta, 130 su zauzimali učenici, ali preostalih 70 su bili građani koji su isto tako platili kartu i nisu mogli u miru pogledati predstavu. Ovdje nije samo jedna strana oštećena. Osim samih učenika, pokvarila je predstavu i glumcima i ostaloj publici", ispričala je za Index. 

Voditeljica marketinga nam je ispričala i kako, iako postoji mogućnost da profesori unaprijed dođu na predstavu kako bi se uvjerili o čemu se radi i sami procijenili je li predstava prikladna za njihove učenike. Dodala je i kako ova profesorica to nije napravila.

"Ova profesorica nije htjela doći unaprijed, a onda je napravila takvu scenu. Vikala je čak i na hostese. U publici su bile i dvije profesorice iz drugih srednjih škola koje su bile zgrožene takvim ponašanjem. Jedna od njih nam je rekla da će poslati pritužbu školi u kojoj radi ova profesorica", tvrdi Vrbančić. 

Pročitajte više