Programer Googlea izazvao skandal pismom upravi: Muškarci i žene nisu jednaki

Foto: Getty Images

ZAPOSLENIK Googlea izazvao je popriličan skandal internim memorandumom nadređenima u koje je oštro kritizirao inicijativu ovog IT giganta za postizanje veće raznolikosti među zaposlenicima.

Ovaj muški softverski inženjer u svom je pismu inicijativu otpisao kao besmislenu, tvrdeći da je nedostatak žena na najunosnijim tehnološkim poslovima rezultat bioloških razlika između muškaraca i žena.

Žene imaju drukčije "preferencije i sposobnosti zbog bioloških uzroka"

"Moramo prestati pretpostavljati da nesrazmjer među rodovima (tzv. gender gap) implicira seksizam", napisao je anonimni zaposlenik u pismu koje je i samo naišlo na brojne kritike, uključujući od nove Googleove potpredsjednice za raznolikost, integritet i upravljanje Danielle Brown. No sam autor tvrdi da je dobio "mnoge privatne poruke od kolega Googlera koji izražavaju svoju zahvalnost". Dokument je u vrlo kratkom roku postao viralan unutar korporacije, gdje su ga  brojni zaposlenici podijelili na Google+ i internoj mreži za dijeljenje memova.

Iznoseći svoju teoriju o inherentnim razlikama između muškaraca i žena, a ne diskriminaciji i seksizmu kao uzroku nesrazmjera u zapošljavanju i napredovanju, autor ovog opsežnog pisma navodi: "Primijetite, ne tvrdim da se svi muškarci razlikuju od žena na taj način niti da su te razlike 'pravedne'. Samo tvrdim da se distribucija preferencija i sposobnosti muškaraca i žena dijelom razlikuje zbog bioloških uzroka i da ove razlike mogu objasniti zašto ne vidimo jednaku zastupljenost žena u tehnologiji i vodstvu."Razlike koje autor navodi su, među ostalim, "otvorenost prema osjećajima i estetici umjesto prema idejama" i "snažniji interes za ljude nego za stvari, u odnosu na muškarce", zbog čega smatra da žene "preferiraju poslove u društvenim ili umjetničkim područjima".

"Pretpostavlja se da smo nesposobne dok ne dokažemo suprotno"

 

Danielle Brown je na ovaj tekst odgovorila vlastitom porukom zaposlenicima u kojoj ističe kako to "nije stajalište koje ja ili ova tvrtka odobrava, promiče ili ohrabruje" te kako su "raznolikost i uključivost fundamentalni dio naših vrijednosti i kulture koju nastavljamo kultivirati" i koje su "kritične za naš uspjeh kao tvrtke".

Brojne žene su na društvenim mrežama osudile navedeni Google dokument i širu kulturu seksizma na radnom mjestu. Bivša inženjerka Googlea Erica Baker napisala je na blogging stranici Medium kako je "razočarana, ali ne i iznenađena" jer "ovo nije potpuno novo ponašanje". "Moramo ovo raditi stalno. Pretpostavlja se da smo nesposobne dok ne dokažemo suprotno. Opet i opet i opet...to je iscrpljujuće", napisala je na Twitteru software developer i osnivačica tvrtke Compassionate Coding April Wensel.

 "Mnogi ljudi u Googleu dijele stavove ovog tipa. Oni vrše revizije učinka kolega i intervjuiraju ljude. Oni diskriminiraju", napisala je software inženjerka i feministica Kelly Ellis.

 

Pročitajte više