Programeri, evo gdje se možete preseliti ako vam povećaju poreze

Foto:123rf/Index

MINISTARSTVO financija priprema zakonske izmjene koje će paušalnim obrtnicima onemogućiti rad za jednog klijenta. Mnogi IT stručnjaci koristili su paušalne obrte kako bi si smanjili poreze i doprinose, koji su u Hrvatskoj izuzetno visoki. Na primjer, na neto plaću od (samo) 10 tisuća kuna dolazi još preko osam tisuća kuna raznih poreza, prireza i doprinosa.

Hrvatski poreznici rad preko paušalnog obrta za jednog klijenta smatraju prikrivenim radnim odnosom i najavljenim izmjenama zakona jasno je poručeno da tako nešto više neće biti moguće stoga se očekuje ponovni val iseljavanja IT stručnjaka - neki će se fizički preseliti, a neki će, kao što je i do sada bio slučaj, seliti poslovanje otvaranjem firme u inozemstvu.

Kako zatvoriti paušalni obrt u Hrvatskoj

Postupak odjave obrta iz Obrtnog registra možete provesti u nadležnom uredu, ovisno o mjestu sjedišta obrta. U nadležni ured potrebno je ponijeti original obrtnice i ispuniti “OR obrazac”. Kod predaje “OR obrasca” potrebno je izvršiti uplatu na ime odjave obrta iz obrtnog registra. Troškovi odjave iznose ukupno 170,00 kuna

Datum odjave obrta iz obrtnog registra je datum podnošenja zahtjeva i isti ne može biti prije datuma podnošenja zahtjeva.

U roku od nekoliko dana trebali biste dobiti rješenje kojim se utvrđuje prestanak obrta i po pravomoćnosti rješenja obrt se briše iz obrtnog registra.

Odjava obrta

Nakon preuzimanja rješenja potrebno je odjaviti i obrt i vlasnika obrta u nadležnoj ispostavi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. 

Nakon zatvaranja obrta te odjave s mirovinskog osiguranja potrebno je na HZMO-u upisati ukupan staž osiguranja koje je ostvario vlasnik tijekom obavljanja samostalne djelatnosti obrta. Nakon toga ostvareni staž osiguranja bit će evidentiran te HZMO izdaje potvrdu o upisanom stažu. 

Za upis staža potrebno je ishoditi potvrdu Porezne uprave o nepostojanju duga po osnovi javnih davanja za mirovinsko i zdravstveno osiguranje te podnijeti Zahtjev za utvrđivanje staža osiguranja za samostalnog obveznika doprinosa nakon prestanka osiguranja.

> Upute za odjavu obrta

Kako se potpuno odjaviti iz Hrvatske

Ako se planirate i fizički preseliti u inozemstvo, potrebno je odjaviti boravište u Hrvatskoj. To se može obaviti u svakoj policijskoj postaji ili diplomatskoj misiji u inozemstvu u roku od 15 dana od preseljenja. Potrebno je ponijeti osobnu iskaznicu i popuniti odgovarajući formular.

Mnoge građane koji su posljednjih godina otišli u inozemstvo, pogotovo u zemlje EU-a, neugodno je iznenadilo kada su od Porezne uprave dobili dopis da moraju platiti razliku poreza na prihode koje su ostvarili izvan Hrvatske. Zato se potrebno ispisati iz Registra poreznih obveznika te se prilikom ispisa popunjava upitnik putem kojeg Porezna uprava utvrđuje rezidentnost prilikom odlaska iz zemlje.

Što je prebivalište prema hrvatskim poreznim zakonima?

U tom upitniku ima cijeli niz pitanja koja se odnose na razloge napuštanja zemlje, ali i posebno važno - na veze s Hrvatskom nakon napuštanja zemlje. Poreznike tako interesira što osoba koja se iseljava planira s nekretninom, ako je posjeduje, ostaju li članovi uže obitelji u zemlji, planira li imati osobni automobil u Hrvatskoj, pa čak i kućne ljubimce.

Prema hrvatskim poreznim zakonima prebivalište je tamo gdje osoba ima stan u vlasništvu ili posjedu neprekidno 183 dana u jednoj ili dvije kalendarske godine. Ako ima prebivalište u inozemstvu i tuzemstvu istovremeno, smatra se da je prebivalište u tuzemstvu.

> Upute i obrazac za odjavu iz Registra poreznih obveznika

Otvaranje tvrtke u inozemstvu

Kod osnivanja kompanije u inozemstvu preporučljivo je angažirati odvjetnički ured ili specijaliziranu tvrtku za takve poslove, u Hrvatskoj ili u odabranoj destinaciji. Koji oblik tvrtke je najpogodniji ovisi o osobnim preferencijama, tako da će svatko morati napraviti dodatna istraživanja, a mi smo napravili odabir nekoliko zemalja s osnovnim informacijama. Kao vodič za odabir destinacije za otvaranje tvrtke u inozemstvu može poslužiti ljestvica Svjetske banke Doing Business.

ESTONIJA

Zanimljiva destinacija za hrvatske poduzetnike mogla bi biti i Estonija. Ova zemlja s istoka Europe najviše je postigla u jačanju online administracije pa je sve, osim otvaranja bankovnog računa, moguće obaviti putem računala i bez posrednika.

Estonija je omogućila elektronsko prebivalište (e-residency) koje mogu zatražiti svi punoljetni građani, bez obzira na to gdje zaista borave. Elektronskim prebivalištem osoba ne postaje državljanin Estonije ni njihov porezni obveznik, ali s njim tvrtku možete otvoriti vrlo jednostavno.

Za dobivanje elektronskog prebivališta potrebno je popuniti online prijavnicu, poslati sken osobnog dokumenta i fotografije te uplatiti naknadu od 100 eura. Nakon toga, za maksimalno mjesec dana, bit ćete obaviješteni o tome da možete podići svoj estonski identifikacijski dokument. On se može dobiti u veleposlanstvima i konzulatima Estonije ili na granici od policije.

Kao e-rezident Estonije tvrtku možete registrirati online. Vrijeme potrebno za registraciju mjeri se u minutama, ali svakako neće potrajati duže od jednog dana. Cijena registracije iznosi od 145 do 190 eura, što ovisi o tome želite li redovnu ili ubrzanu proceduru (iako su u objema varijantama vrlo brzi).

Minimalni kapital iznosi 2500 eura, ali ga nije potrebno uplatiti nego je dovoljno dati izjavu da do tog iznosa osnivač osobno jamči za tvrtku.

Porez na dobit iznosi 20 posto, ali se plaća samo ako se dobit isplaćuje.

> Start a company in Estonia

IRSKA

Irska je jedna od najdinamičnijih ekonomija Europske unije. Ima vrlo povoljne uvjete poslovanja, konkurentne poreze i efikasnu administraciju pa su mnogi poduzetnici s raznih strana svijeta upravo tu zemlju odabrali kao mjesto na kojem će pokrenuti posao.

Tvrtke se registriraju kod Companies Registration Officea (CRO), koji na svojim stranicama ima sve potrebne formulare, a moguće ih je predati i online te se registracija dovršava nakon maksimalno tri dana. Nakon toga se potrebno prijaviti poreznim vlastima, što je gotovo u jednom danu.

Limited Liability Company, što je usporedivo s našim d.o.o.-om, može se osnovati za nekoliko dana. Proceduru je moguće obaviti online, temeljni kapital nije obavezan, a troškovi iznose oko 150 eura.

> Start a company in Ireland

BUGARSKA

Vrlo zanimljiva zemlja za otvaranje tvrtke je i Bugarska. Procedura za otvaranje tvrtke traje nekoliko dana, a troškovi iznose oko 65 eura. Brojni servisi nude kompletnu uslugu otvaranja tvrtke za 150 do 200 eura. Najpopularniji oblik tvrtke je O.O.D., što je otprilike isto kao i d.o.o. u Hrvatskoj, a minimalni kapital iznosi 1 euro.

No ono zbog čega je Bugarska posebno zanimljiva je porezni sustav. Imaju tzv. ''flat tax'' sustav te je porezna stopa za sve zaposlene jednaka i iznosi 10 posto. I porez na dobit također iznosi 10 posto.

> Start a company in Bulgaria

MALTA

Jedna od poželjnih destinacija za otvaranje tvrtke je i Malta. Procedura registracije kompanije traje od nekoliko dana do dva tjedna. Minimalni kapital za tvrtku usporedivu s d.o.o.-om je 240 eura, a otprilike toliko iznose i razne naknade koje se plaćaju prilikom registracije.

Malta je dugo vremena bila poznata kao porezna oaza, no usprkos harmonizaciji poreznog sustava s pravilima EU-a i dalje je ostala vrlo atraktivna kao destinacija za registraciju tvrtke. Porez na dobit iznosi 35 posto, no stranci imaju pravo na povrat 6/7 poreza, pa efektivno plaćaju porez od 5 posto.

> Start a company in Malta

Pročitajte više