Programsko vijeće HRT-a posvađalo vladajuće i oporbu: "U HRT-u sjede lažne veličine"



IZBOR novih članova Programskog vijeća u Saboru prošao je relativno glatko. Vladajući i oporba ionako su se već ranije dogovorili oko "jedanaestorice veličanstvenih" koji će u narednom razdoblju nadzirati rad javne televizije. No, rasprava ipak nije mogla proći bez sukoba i to oko sadržaja programa, u kojem se i lijevi i desni očito osjećaju zakinutima.

Lažne veličine

"Neki urednici na HRT-u prešli su granicu između objektivnog informiranja i aktivnog sudjelovanja. Svatko ima pravo izraziti slobodnu volju, ali tada se mora ograditi od funkcije novinara ili urednika. Javna televizija ne smije biti utočište lažnih veličina", kazala je u Saboru HDZ-ova Sunčana Glavak. Iako imena nije spominjala, nije teško naslutiti da govori o Mladenu Stubljaru, Maji Sever i Leli Knežević, koje su u srijedu snimljene u prosvjednoj povorci u centru Zagreba.


Odgovorio joj je saborski zastupnik SDP-a i predsjednik Odbora za medije Nenad Stazić, istaknuvši da Sabor nema pravo uređivati i komentirati program HRT-a, već je njegova zadaća isključivo imenovati vijeće koje će izabrati ravnatelja i nadzirati zakonitost rada javne televizije. Stazić je također izrazio žaljenje što među zastupničkim klubovima nije postignut bolji konsenzus o odabiru članova vijeća pa su vladajući morali imenovati šest svojih članova, a oporba svojih pet.

Veze i poznanstva

U Programskom vijeću tako će sjediti Josip Jović, Petar Lovrić, Milan Kujundžić, Darko Grivičić, Josip Čerina i Viktorija Car (predloženi od strane vladajućih zastupnika), te Ivo Goldstein, Sanja Ivić, Branko Karabatić, Nada Zgrabljić Rotar i Ante Tomić (predloženi od strane oporbe).

U raspravu se uključio i Goran Beus Richembergh iz HNS-a, kojemu se ne sviđa što su članovi vijeća odabrani po stranačkom ključu. Glavna referenca za članstvo u PV-u, smatra Beus, su veze i poznanstva što je ilustrirao primjerom kćeri prijateljice Jadranke Kosor, koja je gotovo imenovana u vijeće, ali je povukla kandidaturu nakon što su mediji "nanjušili" priču. "Nije vrijeme igrati se čašću kada predlažemo ljude kojima je jedina kvalifikacija prijateljstvo s najvišim dužnosnicima HDZ-a", rekao je Beus i time naljutio HDZ-ove zastupnike.

Pročitajte više