Programsko vijeće usvojilo statut HRT-a

PROGRAMSKO vijeće danas je jednoglasno usvojilo Statut Hrvatske radiotelevizije, nakon što su u tri navrata raspravljali o prijedlogu temeljnog akta HRT-a.

Usvajanjem Statuta, po riječima privremenog glavnog ravnatelja Mirka Galića HRT, stvoreni su uvjeti za izradu nove organizacije, koja će omogućiti učinkovitije poslovanje, te izlazak na tržište, gdje javnu radioteleviziju "čeka jaka konkurencija".

Ustvrdio je da je u nastojanjima za boljim poslovnim rezultatima i programom nužna što kvalitetnija suradnja Ravnateljstva i Vijeća.

Tijekom iščitavanja svake pojedinačne točne prijedloga Statuta, koji je izradilo Ravnateljstvo, kao dva ključna pitanja postavili su se odnosi Ravnateljstva i Programskog vijeća, te nejasnoće u donošenju programske orijentacije.

Neki vijećnici su od početka rasprave, sredinom prosinca prošle godine, upozoravali da je Statutom potrebno ojačati ulogu tog tijela u poslovanju HRT-a.

Neposredno prije izglasavanja vijećnici su na današnjoj sjednici dodatno raspravljali o odredbama koje određuju sukob interesa prilikom kupnje programa od nezavisnih producentskih kuća.

Donošenje Statuta prva je zadaća novog Programskog vijeća od 11 članova, osnovanog temeljem izmjena Zakona o HRT-u iz veljače prošle godine.

Po riječima predsjednika Vijeća Zdenka Ljevka, usvajanjem Statuta stvoreni su uvjeti za izbor glavnog ravnatelja, ravnatelja radija, televizije i glazbene proizvodnje, te direktore programa i glavne urednike informativnih programa.

Materijale za izbor vodstva HRT-a pravna bi služba, kako se doznaje, trebala izraditi za sedam dana, pa bi ih Vijeće moglo raspraviti već na idućoj sjednici.

Vijeće je danas odlučilo povući raniju odluku da od saborskog Odbora za zakonodavstvo zatraži objašnjenje članka koji određuje ovlasti i ulogu Programskog vijeća. Takvo objašnjenje, kako je istaknuto, više nije potrebno jer je usvojen Statut, a u tom je poslu ostvarena dobra suradnja s Ravnateljstvom.

Od Hrvatskog sabora Vijeće će zatražiti i što skorije imenovanje još jednog člana tog tijela. Jedno je mjesto ostalo upražnjeno nakon što je Slobodan Uzelac imenovan državnim tajnikom u Ministarstvu kulture.

Pročitajte više