Proizvođač Lade otpušta 27 tisuća radnika

NAJVEĆI ruski proizvođač automobila, Avtovaz će otpustiti 27.600 radnika u borbi za opstanak u vremenu globalne krize. Predviđeni broj otpuštanja je veći od četvrtine ukupno zaposlenih u ovoj tvornici u kojoj se proizvodi poznata Lada. Iz tvrtke su pojasnili da s dosadašnjih 102 tisuće zaposlenih nisu mogli osigurati efektivnost i profitabilnost te da su primorani na otpuštanja.

Prema onome što su javili iz Avtovaza, među radnicima s kojima će biti raskinuti ugovori je 13 tisuća onih koji će biti umirovljeni s punim radnim stažom, a 5.500 će ih biti poslano u prijevremenu mirovinu. Ostatak od 9.100 zaposlenika će morati na burzu, ali je poslodavac obećao da će se njih šest tisuća 2012. godine moći vratiti na posao, prenosi BBC.

Prema prvim informacijama, u kompaniji su planirali otpustiti 36 tisuća zaposlenih, ali su uspjeli taj broj spustiti za gotovo 10 tisuća.

Prije globalne ekonomske krize, Rusija je imala najbrže rastuće europsko tržište automobila. Avtovaz je u 25-postotnom vlasništvu francuskog Renaulta.

Pročitajte više