Proizvođači vibratora moraju korisnicima isplatiti 4 milijuna dolara zbog špijuniranja

Screenshot: YouTube

KANADSKA tvrtka We-Vibe mora korisnicima isplatiti po 10.000 dolara zbog ilegalnog praćenja njihovih seksualnih aktivnosti, prenosi The Guardian.

Tvrtka je proizvela "pametne vibratore" preko kojih je skupljala podatke o temperaturi i intenzitetu vibracija bez znanja kupaca.

Vibratorom se može daljinski upravljati

Nakon velike skupne tužbe na federalnom sudu u Illinoisu, odlučeno je da krovna tvrtka Standard Innovation mora korisnicima isplatiti ukupno 4 milijuna dolara. Oni koji su uz vibrator koristili vezanu aplikaciju imaju pravo na punu isplatu, a oni koji su samo kupili vibrator dobit će po 200 dolara.

We-Vibe 4 Plus je vibrator s bluetooth vezom koji se može kontrolirati daljinski putem aplikacije i košta 90 funti. Međutim, aplikacija je toliko loše osigurana da svatko tko se nađe u blizini i ima pristup bluetooth vezi, može preuzeti kontrolu nad vibratorom.

"Neželjena aktivacija vibratora je potencijalno silovanje"


Na taj način se skupljaju podaci i šalju u Standard Innovation, a tvrtka prati temperaturu uređaja i intenzitet vibracija, što otkriva intimne podatke o seksualnim navikama korisnika.

Greške u aplikaciji otkrivene su prošle godine na Hakerskoj konferenciji u Las Vegasu. Par hakera je izjavilo: "Ovo je ozbiljan problem. Neželjena aktivacija vibratora je potencijalno silovanje".

U izjavi za medije tvrtke Standard Innovation stoji: "U našoj tvrtki vrlo ozbiljno shvaćamo privatnost i sigurnost kupaca. Pojačali smo upozorenja o privatnosti i sigurnost aplikacije te i dalje radimo s vodećim stručnjacima za privatnost i sigurnost".

 

Pročitajte više