Proizvođačima meda lani isplaćeno 14,5 milijuna kuna poticaja

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva prošle godine isplatilo je proizvođačima meda 14,5 milijuna kuna poticaja, što je 10 posto vrijednosti njihove proizvodnje, istaknuo je pomoćnik ministra Srećko Selanec, otvarajući danas u Gudovcu, pokraj Bjelovara, 1. Pčelarski sajam.

Sajam traje dva dana, a na njemu sudjeluje 51 izlagač, proizvođač meda uglavnom iz Hrvatske, te nekolicina iz Bosne i Hercegovine te Mađarske.

Sajam organizira Hrvatski stočarski centar, u suradnji s Bjelovarskim sajmom i Hrvatskim pčelarskim savezom.

Pomoćnik ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Ivan Bračić rekao je da se godišnje u Hrvatskoj proizvede oko 3 tisuće tona meda visoke kvalitete, vrijednog 150 milijuna kuna. Također je naglasio kako iz primarnog dijela prozvodnje meda treba izgraditi prepoznatljive brandove.

Pomoćnik ministra gospodarstva procijenio je da ako se pčelarstvo u nas razvije, u u njemu bi posao moglo naći oko 2000 osoba. Jer, istaknuo je, Hrvatska danas koristi samo tri posto svojih površina za ispašu pčela.

Sudionici Pčelarskog sajma upozorili su da je hrvatsko tržište preplavio uvozni med, najviše iz Kine što je poremetilo cijene. No, kako su naglasili, kakvoća hrvatskog meda daleko je bolja od uvoznog.

Na sajmu se također rečeno da je u Hrvatskoj u 2002. bila 101.000 pčelinja zajednica, a danas ih je 200.000.

Europa podmiruje samo 52 svojih potreba za medom pa je otvorena i velika mogućnost prodaje hrvatskog meda na tom tržištu, naglašeno je.

U sklopu Pčelarskog sajma održavaju se i stručna predavanja, na kojima, uz naše ugledne stručnjake, sudjeluju pčelarski stručnjaci iz Slovenije, Češke, Austrije te iz Bosne i Hercegovine.

O kvaliteti pčelinjih proizvoda govorili su profesori s Agronomskog fakulteta u Zagrebu Nikola Kezić i Dragan Bubalo, a austrijski predavač dr. Hermann Pechhacker govorio je o kontroli kvalitete pčelinjih proizvoda u Austriji.

Govorilo se i o ulozi pčelarstva u razvoju ruralnih prostora, a gosti iz Češke i Slovenije iznijeli su iskustva svojih država u pčelarstvu nakon ulaska u Europsku uniju.

Sutra, drugog dana Pčelarskog sajma također će se održati pet stručnih predavanja, na kojima će govoriti domaći stručnjaci, a održat će se i okrugli stol o organizaciji zdravstvene zaštite pčela u Hrvatskoj.

(Hina) xskap ysp

Pročitajte više