Nvidiji zbog AI-ja značajno porasla zarada: "Ovo je nova industrijska revolucija"

Foto: EPA

Američki proizvođač čipova Nvidia izvijestio je o skoku dobiti i prihoda na početku godine zahvaljujući procvatu generativne umjetne inteligencije. U tromjesečnom razdoblju zaključno s 28. travnja, prvom tromjesečju Nvidijine poslovne godine 2024/2025., prihod je bio gotovo četiri puta veći nego u istom razdoblju 2023/2024., poskočivši na 26 milijardi dolara.

U poslovanju s podatkovnim centrima bio je čak pet puta veći, dosegnuvši 22.6 milijardi dolara. Neto dobit bila je veća nešto više od sedam puta nego na početku prethodne poslovne godine i iznosila je 14.88 milijardi dolara. Nvidia je na početku poslovanja proizvodila grafičke kartice da bi se potom preusmjerila na tehnologije koje se koriste za podučavanje aplikacija umjetne inteligencije.

"Počela je nova industrijska revolucija"

"Počela je nova industrijska revolucija - kompanije i zemlje surađuju s Nvidijom i prebacuju bilijune dolara vrijedne tradicionalne podatkovne centre na ubrzano računalstvo, gradeći novu vrstu podatkovnih centara – tvornice umjetne inteligencije (...)", rekao je izvršni direktor Jensen Huang.

"Motor rasta našeg poslovanja s podatkovnim centrima bila je snažna potražnja za obučavanjem generativne umjetne inteligencije koja i dalje ubrzava", dodao je Huang. "Uz pružatelje usluga u oblaku, generativni AI proširio se i na kompanije za potrošački i korporativni internet, nacionalni AI, klijente u automobilskom i sektoru zdravstvene skrbi", istaknuo je šef američkog diva.

"Nacionalni AI" obuhvaća, prema definiciji na Nvidijinom webu, fizičku i podatkovnu infrastrukturu, uključujući velike jezične modele koje razvijaju timovi u pojedinim zemljama, obučavajući ih na dostupnim podacima kako bi promovirali inkluzivnost dijalektima, kulturom i praksom.

Pročitajte više