Projekt "Kravata oko Hrvatske" odjeknuo u stranim medijima

ZAVRŠETAK umjetničke instalacije "Kravata oko Hrvatske" prenijeli su vodeći svjetski mediji, pa je tako vijest o završetku projekta koji je trajao 2 mjeseca, a konačni cilj dosegao u gradu Dubrovniku, prenesena i u Reutersu i u France Pressu.

Glas o projektu pronio se i do Latvije, Irana, Grčke i drugih zemalja, a informacija je objavljena i na internet stranicama Hrvata u inozemstvu(Švicarska, Latinska Amerika).

Naime, mediji su prenijeli kako je Hrvatska nakon dva mjeseca konačno "zavezala" najveću kravatu na svijetu, načinjenju od crvenog konca dugačkog preko 4 tisuće kilometara, a sve kako bi promovirala svoje kulturno naslijeđe i identitet.

Projekt "Kravata oko Hrvatske" pokrenula je Academia Cravatica, a osnovna ideja projekta je, kako piše na njegovim službenim stranicama, povezivanje svih regija u Hrvatskoj postavljanjem crvenog konca (vrpce), koji simbolizira povezivanje hrvatskih kulturnih i geografskih različitosti u cjelinu (uz državne granice), a u sklopu projekta organizirani su i različiti događaji u hrvatskim gradovima i zanimljivim turističkim lokacijama.

Projekt je krenuo i, razumljivo, završio u Dubrovniku, gdje je, kao finalni čin projekta crveni konac zavezan u čvor kravate.

Strani mediji prisjetili su se slične umjetničke instalacije, kada se 2003. godine Academia u sličnom projektu nazvanom "Kravata oko Arene", također poslužila kravatom kao medijem, te ju zavezala oko rimskog amfiteatra u Puli.

Pročitajte više