Projekt skeniranja milijuna knjiga je legalan, Google izbjegao odštete od više milijardi dolara

Foto: 123rf

AMERIČKI prizivni sud je danas odbacio tužbu protiv Goooglea pokrenutu 2005. godine zbog skeniranja milijuna knjiga uz ocjenu da projekt ne predstavlja kršenje autorskih prava, javlja Reuters

Sud je odbacio tvrdnje "Ceha autora" i nekolicine zasebnih pisaca da Googleov poduhvat utječe na njihove prihode zaključivši da su golemi napori u javnom interesu.

Google se branio argumentom da će kategorizacija i katalogizacija knjiga zapravo pospješiti prodaju jer će potencijalnim kupcima omogućiti da pronađu djela koja ih zanimaju ili s kojima se inače nikad ne bi upoznali. Tvrtka je upozorila da će biti suočena s tužbama u iznosu od više milijardi dolara ako prevagne gledište autora.

Okružni sudac Denny Chin je u prvostupanjskom postupku odbacio tužbu uz obrazloženje da skeniranje desetaka milijuna knjiga i objavljivanje "isječaka" online odgovara doktrini "Poštene uporabe" (Fair use) unutar američkih zakona o zaštiti autorskih prava, a njegovu presudu je danas jednoglasno potvrdio tročlani prizivni sud, iako uz opasku da Google "testira granice poštene upotrebe."

"Googleova podjela stranice u majušne isječke je dizajnirana da tražitelju prikaže upravo onoliko konteksta o traženom pojmu koliko je dovoljno da pomogne u ocjeni odgovara li knjiga njegovim interesima (bez da otkrije toliko da bi to zaprijetilo interesima vlasnika autorskih prava)," napisao je sudac Pierre Leval.

Glasnogovornik Googlea Aaron Stein je pozdravio odluku opisavši projekt kao "kartični katalog digitalnog doba".

"Današnja odluka podcrtava ono što nam govore korisnici naše usluge: Google Books im daje koristan i lak način da pronađu knjige koje žele kupiti ili čitati, dok istovremeno pružaju dobrobit vlasnicima autorskih prava," rekao je.

Pročitajte više