Projekt zaštite macaklina dječaka Jakova Matuncija proširen i na lošinjski turizam

PROJEKT zaštite macaklina jednanaestogodišnjeg Lošinjanina Jakova Matuncija jučer se proširio i na turizam, pa su tako na prilazima Malome Lošinju postavljene ploče sa slikom macaklina i natpisom "Lošinj je dom i macaklina Macaklin je zaštićena vrsta", a turistima će se dijeliti leci o vrijednosti macaklina.

Svojim projektom zaštite macaklina Jakov Matunci je postigao uspjeh na natjecanju Volvo Adventure u Švedskoj te je pozvan na međunarodnu dječju konferenciju pod pokroviteljstvom UN-a u SAD i tamo izabran za predstavnika Europe u odboru za pripremu dječjeg summita u Japanu 2005.

Poziv na sudjelovanjem na konferenciji Matunci je dobio nakon što je početkom svibnja ove godine na natjecanju Volvo Adventure svojim projektom zaštite macaklina u konkurenciji 157 ekoloških projekata mladih iz cijeloga svijeta osvojio treće mjesto i nagradu od četiri tisuće eura, te svojim nastupom prilikom predstavljanja projekta osvojio publiku.

Dok su ostale projekte predstavljali timovi, Matunci je svoj projekt predstavio sam. Njegovo izlaganje žiri je opisao kao "odvažni i strastveni one-man-show posvećen zaštiti macaklina te izvrstan primjer pojedinačnog nastojanja na zaštiti određene vrste".

Zbog uspješnosti u lobiranju javnosti, političara, susjeda i prijatelja njegov je rad ocijenjen kao inspirativan i poticajan za sve.

Jakov Matunci je od najranije dobi pokazivao interes za sve životinje, a na čuđenje okoline osobito se zanimao za ne baš omiljene vrste - kukce, gmazove i zmije. Opskrbljen svom dostupnom literaturom u tiskanom i elektroničkom obliku, uz vlastito izučavanje Matunci je stekao enciklopedijsko znanje o životinjama, a problem koji imaju macaklini dobro je razumio. Zapazio je da ih se ljudi plaše, te da ih mnogi nemilosrdno ubijaju, iako su posve bezazlene i bezopasne, štoviše korisne životinjice.

Matunci je zato odlučio nešto poduzeti pa je sa balkona stana na trećem katu zgrade u središtu Maloga Lošinja počeo bacati papirne aviončiće s propagandnom porukom "Predstavljam najbolji prirodni insekticid - mali macaklin".

Za prošlogodišnji Dan planeta Zemlja je uz majčinu tehničku pomoć izradio plakate sa fotografijama macaklina i znanstveno fundiranim informacijama o tome kako su bezapasni i korisni, pozivom na njihovu zaštitu i upozorenjem da je to zakonom zaštićena vrsta čije je ubijanje kažnjivo novčanom kaznom u visini od 2000 kuna za kućnog macaklina i 4000 kuna za ubijanje zidnog macaklina. Uz to, pokušao je uvjeriti javnost da su macaklini zapravo lijepi - zato što se smiješe i glasaju tihim pijukanjem.

Taj je Matuncijev rad na poticaj profesorice Jelene Jovanović krajem prošle godine prijavljen na natječaj Volvo Adventure kao projekt OŠ "Mario Martinolić" iz Maloga Lošinja.

Pročitajte više