PROMOCIJA KNJIGE "VUKOVAR 91.- MEĐUNARODNI ODJECI I ZNAČENJE"

Knjiga "Vukovar 91. međunarodni odjeci i značenje" predstavljena je danas u prostorijama Centra za istraživanje ratnih zločina u vukovarskoj četvrti Borovo naselje.

Knjiga predstavlja zbornik radova s dvaju znanstveno-stručnih simpozija održanih 2001. i 2002. u Zagrebu u organizaciji Instituta "Ivo Pilar".

Sadrži 13 različitih radova koji obuhvaćaju aspekte međunarodno-pravnih okolnosti i međunarodne sigurnosti odjeka Vukovara u međunarodnoj javnosti na području Europe, Australije i Sjeverne Amerike.

Knjiga donosi i nekoliko specijalističkih radova od kojih je posebno zanimljiv onaj o analizi iskaza logoraša koji je obrađen na znanstveni način.

Knjiga je tiskana dvojezično na hrvatskom i engleskom jeziku, a o njoj su između ostalog govorili urednik knjige Josip Jurčević, te Slobodan Lang, Ivan Rogić, Vlado Šakić i Danijel Rehak.

Po riječima urednika Josipa Jurčevića knjiga će biti poslana na niz adresa međunarodnih institucija i veleposlanstava u Hrvatskoj i međunarodnoj javnosti da se vidi koje aspekte ima Vukovar 91. u sigurnosnom i formalno-pravnom okružju budući da je Vukovar neočekivani primjer iz suvremene povijestii gdje je potpuno slomljen međunarodni sustav sigurnosti, humanitarnog prava, međunarodnih konvencija i dr.

Promociji knjige "Vukovar 91.- međunarodni odjeci i značenje" nazočili su članovi Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, te predstavnici stradalničkih udruga s područja Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije.

(Hina) jvrd yln

Pročitajte više