Pronađena "vruća mrlja" na Saturnovom južnom polu

Američki astronomi su uz pomoć gigantskog teleskopa Keck 1, s promatračnice na vrhu vulkana Mauna Kea na havajskom Velikom otoku, otkrili "vruću mrlju" na samom Saturnovom južnom polu.

Astronomi smatraju da se radi o toplom polarnom vrtlogu, poput vremenskog obrasca koji se pojavljuje na Zemlji, u gornjem sloju atmosfere. Znanstvenici tvrde da se radi o najjasnijim termalnim fotografijama Saturna ikada načinjenim sa Zemlje, a biti će objavljene u časopisu Science.

Taj topli polarni pokrov, vjeruju astronomi, mjeri najviše temperature na Saturnu, no procjene o temperaturama nisu objavljene.

Na Zemlji, arktički polarni vrtlog uglavnom se nalazi iznad istočnog dijela Sjeverne Amerike i Kanade, i šalje hladni arktički zrak prema sjevernim dijelovima Velikih ravnica u SAD-u.

Polarni vrtlozi otkriveni su na Zemlji, Jupiteru, Marsu i Veneri, i hladniji su od svog okoliša. Nove slike s Opservatorija su prvi dokaz o polarnom vrtlogu na znatno višim temperaturama.

Saturn, kojem je potrebno puno zemaljskih godina da obiđe Sunce, upravo je, 2002. godine, zabilježio ljetni solsticij.

"Ako su veće temperature na jugu tek posljedica godišnjeg doba, tada bi se temperatura trebala postupno dizati s geografskom širinom, no ona se ne povećava", kazao je Glenn S. Orton, znanstvenik NASA-e.

"Ono što vidimo je da se temperatura naglo diže za nekoliko stupnjeva u blizini 70 stupnjeva južno i onda ponovo na 87 stupnjeva južno", pojasnio je.

"Tako vruća stvar na samo nekoliko stupnjeva od pola je nešto što uopće ne razumijem", dodao je.

Znanstvenici očekuju da će više znati nakon što dobiju podatke od spektrometra na letjelici Cassini koja kruži oko Saturna.

(Hina) xvk ydv

Pročitajte više