Pronađeno desetak tajnih dokumenata u kući Mikea Pencea

Ilustracija: EPA

ODVJETNIK bivšeg američkog potpredsjednika Mikea Pencea otkrio je desetak povjerljivih dokumenata u Penceovoj kući u Indiani prošlog tjedna. Odvjetnik je predao te povjerljive dokumente FBI-u, a FBI i Odjel za nacionalnu sigurnost ministarstva pravosuđa pokrenuli su pregled dokumenata i istragu kojom bi se trebalo utvrditi kako su dokumenti uopće završili u Penceovoj kući. 

Pence je prethodno u više navrata opovrgnuo navode da ima povjerljive dokumente u svom posjedu. Još nije jasno na što se ti dokumenti odnose i koja je njihova razina osjetljivosti. Pence je navodno iz predostrožnosti zamolio svog odvjetnika da pretraži njegovu kuću, tako da je odvjetnik prošlog tjedna počeo pregledavati četiri kutije pohranjene u njoj i pronašao mali broj dokumenata s oznakama tajnosti. 

FBI je odmah zatražio dokumente

Penceov odvjetnik odmah je obavijestio Nacionalni arhiv, a Arhiv je zatim obavijestio ministarstvo pravosuđa. Penceov odvjetnik je potvrdio da je FBI odmah te večeri zatražio preuzimanje dokumenata s oznakama tajnosti, a Pence se tome nije usprotivio. Agenti iz terenskog ureda FBI-a u Indianapolisu pokupili su dokumente iz Penceove kuće. 

Jučer je Penceov pravni tim odvezao kutije natrag u Washington i predao ih Nacionalnom arhivu kako bi se tamo pregledalo ostatak materijala radi provjere usklađenosti sa Zakonom o predsjedničkim dokumentima. Penceov predstavnik Greg Jacob je poslao pismo Arhivu u kojem tvrdi da je "mali broj dokumenata koji nose oznake tajnosti" nenamjerno upakiran u kutije i prevezen u dom bivšeg potpredsjednika. 

"Pence shvaća važnost zaštite povjerljivih dokumenata"

“Potpredsjednik Pence nije bio svjestan postojanja osjetljivih ili povjerljivih dokumenata u njegovoj osobnoj rezidenciji. Potpredsjednik Pence shvaća veliku važnost zaštite osjetljivih i povjerljivih podataka te je spreman i voljan u potpunosti surađivati s Nacionalnim arhivom i odgovoriti na upite", napisao je Jacob. 

Neimenovani izvori za CNN navode da je povjerljivi materijal pohranjen u kutijama koje su prvo otišle u Penceov privremeni dom u Virginiji prije nego što su premještene u Indianu. Nakon što su povjerljivi dokumenti otkriveni, kutije u kojima su se nalazili su pospremljene u sef koji se nalazi u kući.

Pročitajte više