JE LI POMAGAO TODORIĆU? Marić promijenio zakon oko poreznog duga

Foto: Hina, Index, Narodne novine

"MINISTAR Marić jako dobro radi svoj posao. Naša je suradnja bila odlična oko porezne reforme i proračuna. Marić je kvalitetan političar i ministar. Znamo se jako dugo, zajedno smo počeli karijeru kao državni tajnici. Nije počeo karijeru u Agrokoru nego je radio na sebi i puno prije!" Ovako je sinoć u Dnevniku HTV-a premijer Plenković dijelio komplimente svom ministru financija za kojeg će oporba tražiti opoziv.

O neugodnom nizu potencijalnih sukoba interesa oko Marića i njegove bivše tvrtke Index je detaljno izvještavao. Sporan je HBOR-ov kredit za Agrokorove tvrtke, ali i muljanje s poreznim dugom. Ministar je najprije tvrdio da se ne događa ništa neuobičajeno, da bi se uskoro priključio stampedu na račune Todorićevih tvrtki jer je odjednom porezni dug ipak isplivao.

Otkrili smo još nekoliko primjera: odgodio je primjenu zakonskih uvjeta za faktoring društva koja su većinom trgovala Agrokorovim potraživanjima, a čim je zasjeo u ministarsku fotelju, prvi potez mu je bio usmjeren na to da se u bazi Porezne uprave sakrije Todorićev koncern kao ključni generator neplaćanja u Hrvatskoj.

Izmijenio zakon prema kojemu se lista dužnika objavljivala četiri puta godišnje


Sada smo pronašli još jedan važan detalj, koji je svima promaknuo prilikom izmjene općeg poreznog zakona. Taj je zakon donesen u prosincu, a zaživio je od prvog siječnja ove godine. Dosta se toga mijenjalo, od stope poreza na dohodak do stope poreza na dobit, malo tko je primijetio da je Marić ukinuo obavezu da se lista poreznih dužnika objavljuje četiri puta godišnje.

Na stranicama Porezne uprave je zastarjela lista poreznih dužnika objavljena 31. listopada 2016. godine. "Prema članku 8. stavku 9. Općeg poreznog zakona, datumi objave popisa dospjelih i neplaćenih dugova koji udovoljavaju kriterijima objave sukladno vremenskom određenju poreznih zaduženja jesu 31. srpnja, 31. listopada, 31. siječnja i 30. travnja", piše na stranicama Porezne.

Zašto nisu osvježili listu? Jer više ne moraju

Na Indexov upit, zašto onda imaju pet mjeseci stare podatke o dužnicima, uputili su nas na izmjene Općeg poreznog zakona, koji očito nisu ni oni objavili na stranici s dužnicima. A izmijenjeni stavak tog zakona sada ovako glasi: "Popis dospjelih, a neplaćenih dugova iz stavka 7. ovoga članka objavit će se 31. listopada svake godine."

Tim je izmjenama Marić obezvrijedio ideju da se objavom tjera dužnike na plaćanje, što je bila SDP-ova ideja oko liste dužnika. Ako se porezni dug objavljuje jednom godišnje, sama lista nema previše smisla i omogućuje dužnicima da duguju od objave do objave.

Izlišno je govoriti kome je Marićevo ukidanje osvježavanja liste dužnika četiri puta godišnje moglo koristiti. Agrokor dobavljačima duguje više od 16 milijardi kuna, a Poreznoj najmanje 220 milijuna kuna. Todorić je vlast usprkos susretljivom ministru na kraju ipak izgubio, no šteta bi bila da Marićev angažman u spašavanju bivšeg poslodavca bude zaboravljen. 

Pročitajte više