Propala nagodba, Hrvatska tužila "Pioneer sjeme" zbog GMO-a

S OBZIROM da je propao pokušaj nagodbe Hrvatska je tužila tvrtku Pioneer sjeme d.o.o. iz Zagreba za naknadu štete zbog namjernog puštanja GM-sjemenskoga kukuruza u okoliš, potvrđeno je danas Hini u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Hrvatska je podigla tužbu za naknadu štete, kazne za pravnu osobu (Pioneer sjeme) te odgovornu osobu unutar pravne.

Kazne za pravne osobe kreću se od pola milijuna do milijun kuna, a za odgovornu osobu unutar pravne od 20 tisuća do 70 tisuća kuna.

Za uništavanje Pioneerova GM-sjemenskog kukuruza zasijanog na 1790 hektara, država je ljetos izdvojila 12,8 milijuna kuna. Taj novac isplaćen je kao naknada štete proizvođačima koji nisu bili krivi što su zasijali hibridni kukuruz PR34G13 koji sadrži GMO.

Ministarstvo poljoprivrede proizvođačima kukuruza isplatilo je štetu kako bi ih poštedilo skupih i dugotrajnih sudskih postupaka.

Tvrtka Pioneer nije priznala da je u njezinu sjemenu, proizvedenom u SAD-u, a uvezenom iz Austrije, utvrđen sastojak GMO-a, iako je to potvrdila ponovljena analiza u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo te ovlašteni laboratorij u Švicarskoj.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva svu je dokumentaciju sačinjenu tijekom uništavanja zasijanog GMO kukuruza predalo Ministarstvu kulture, odnosno njegovom Odjelu za za zaštitu prirode.

Ministarstvo kulture pokrenulo je prekršajni postupak u kojem će utvrditi je li došlo do kršenja zakona ili nije, rečeno je Hini u tom Ministarstvu.

Prema Zakonu o zaštiti prirode nije dopušteno namjerno uvođenje i reprodukcija materijala koji sadrži GMO. Zakon također propisuje pokretanje postupka za naknadu štete koju je prouzrokovao uvoznik i distributer, u ovom slučaju tvrtka Pioneer sjeme d.o.o. iz Zagreba.

Pročitajte više