Propao manevar nove odvjetnice Zavadlava, on na suđenju teško optužio svoju liječnicu

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

Nastavljeno je suđenje trostrukom splitskom ubojici Filipu Zavadlavu. Njegovu obranu preuzela je poznata splitska odvjetnica Doris Košta kojoj je današnje ročište prvo na kojem zastupa Zavadlava.

U devet sati bila su pozvana četiri svjedoka, no došla je samo jedna svjedokinja. Dva svjedoka su opravdala izostanak, a jedan nije.

Zavadlav se ne smatra krivim i danas neće iznijeti obranu.

Odbijen manevar nove odvjetnice Filipa Zavadlava

Odvjetnica Doris Košta je jučer tražila izuzeće sutkinje Višnje Strinić, predsjednice sudskog vijeća, zbog otvaranja pisma koje joj je iz zatvora uputio njezin klijent, a danas na ročištu i promjenu člana vijeća suca Damira Romca. Sutkinja je odbila te zahtjeve.

Košta je u više navrata prekidala sutkinju i tražila riječ, no sutkinja ju je odbijala. 

Današnjem ročištu se odazvala svjedokinja Milka Paradžik, obiteljska liječnica Filipa Zavadlava i njegovog brata. Svjedočila je kako je okrivljenik došao 4 dana prije spornog događaja s određenim problemom i ona mu je dala dvije tablete lijeka Cerson koje nije upisala u karton. Prema navodima svjedokinje okrivljenik je izgledao uredno i prisebno. Savjetovala ga je, kaže, o problemu i nije vidjela potrebu za specijalistom.

Odvjetnicu Koštu zanimalo je kako je saznala za ubojstvo i da se navodno radi o Filipu. Doktorica je rekla kako je čula preko radija i da nikad ne bi pomislila da se radi o Filipu, a iz medija, odnosno na televiziji, vidjela je da se radi o Filipu.

Odvjetnicu je zanimalo što mu je savjetovala doktorica na pregledu. Liječnica kaže da mu je dala savjet da se preseli iz Splita u Omiš. Ispričala je i da ga je generalno savjetovala da se makne iz Splita i pitala ga ima li kod koga biti. Također, predložila mu je da se nakon odlaska na brod, i kada bude vrijeme za iskrcaj, ne iskrca u Splitu nego negdje drugdje, primjerice u Rijeci.

Zavadlav ispitivao liječnicu, sutkinja ga opominjala

Okrivljenik je postavljao pitanja svjedokinji o tabletama i sugerirao joj o tabletama koje su stajale na stolu u ordinaciji. Sutkinja ga je upozorila više puta da ne sugerira. Na stolu su bile tablete za tlak, ali doktorica je rekla da to nije imalo veze s njim nego da mu je dala dvije tablete Cerson u ruku.

Pitao ju je raspoznaje li ona brata i njega, na što je rekla da ih razlikuje i da nisu tako slični fizički.

Sutkinja je dva puta prilikom njegovog ispitivanja svjedokinje opomenula Zavadlava da ometa rad suda i da će ga treći put udaljiti iz sudnice. 

Zavadlav je na kraju rekao kako iskaz liječnice nije vjerodostojan i da to potvrđuje njen govor te da je učinila kardinalnu grešku jer se ne sjeća određenih stvari. Smatra da je liječnica prekršila radnu etiku jer mu je dala pogrešan lijek i da to pokušava zataškati.

Na suđenje je došla samo spomenuta svjedokinja Milka Paradžil. Mario Bašić koji je također trebao svjedočiti došao je u sudnicu, ali se udaljio. Na ročište nije došao nitko iz centra za vještačenje. 

Rasprava je prekinuta i nova je zakazana za 20. i 21. srpnja u 9 sati te za nekoliko datuma u rujnu. 

Pročitajte više