Propovjedniku koji tvrdi da gejevi zaslužuju smrtnu kaznu zabranjen ulaz u Irsku

Screenshot: YouTube/Surfer Brendan

KRAJNJE desni, anti gej baptistički propovjednik koji je stigao na naslovnice novina kada se 2009. godine molio za smrt bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame te kada je 2016. pohvalio napadača koji je pobio 50 ljudi u gej klubu Pulse - postao je prva osoba kojoj je zabranjen posjet Irskoj, javlja Newsweek.

Steven L. Anderson (37), osnivač baptističke crkve vjerne riječi (eng. Faithful Word Baptist Church) u Arizoni, planirao je 26. svibnja posjetiti svoju vjersku zajednicu u Dublinu. Međutim, irski ministar pravosuđa Charlie Flanagan zabranio je ove nedjelje Andersonu ulazak u zemlju.

"Potpisao sam ovaj nalog u interesu javne politike", rekao je Flanagan.

“Američki pastor mržnje“

Naime, irski državni Zakon o imigraciji iz 1999. dopušta ministru da primijeni nalog za isključenje, odnosno zabranu ulaska u državu, ako "smatra da je to u interesu nacionalne sigurnosti ili javne politike". Zabrana je odmah stupila na snagu.

Mada je zakon donesen prije 20 godina, nitko od političara nije do sada upotrijebio odredbu o isključenju. Flanaganova odluka uslijedila je nakon što je William Jenkins prije četiri mjeseca pokrenuo internetsku peticiju na Change.org kako bi "spriječio Stevena Andersona, američkog pastora mržnje, da propovijeda u Irskoj". Peticiju je potpisalo 14.150 osoba.

Homoseksualci zaslužuju smrtnu kaznu

Anderson je svoju crkvu osnovao 2005. godine i ubrzo je postao poznat zbog svojih ekstremističkih stavova.

"Nemojte očekivati ništa suvremeno ili liberalno. Mi smo staromodna, neovisna, baptistička crkva", navodi se na mrežnoj stranici crkve.

"Vjerujemo da je homoseksualnost grijeh i grozota koju Bog kažnjava smrtnom kaznom", rekao je u jednoj prilici Steven L. Anderson, a prenosi Newsweek.

Dodao je kako će homoseksualne osobe "umrijeti od AIDS-a, sifilisa i svega ostalog; uglavnom, ionako će rano umrijeti".

Pobunile se i LGBT skupine

Peticija je apelirala na irsku vladu, Davida Stantona (državnog ministra za ravnopravnost, imigracije i integracije), Michaela Kirranea (zamjenika tajnika irske službe za imigraciju) i Flanagana da poduzmu potrebne mjere.

Nekoliko irskih LGBT skupina također je istovremeno provodilo svoje peticije kako bi zajedno s Jenkinsom spriječile dolazak propovjednika Andersona.

Nije dobrodošao u mnogim europskim zemljama

"Uspjeli smo!", napisao je Jenkins na stranici na kojoj je pokrenuo peticiju.

"Flanagan je zabranio pastoru Andersonu dolazak u Irsku. Nije dobrodošao ni u jednu europsku zemlju Schengenskog prostora ili u Ujedinjenu Kraljevinu. Želio bih zahvaliti svim potpisnicima peticije. Zaslužujete pljesak, uvjerili ste irsku vladu da je potrebno krenuti u akciju!", dodao je.

Andersonu je za sada zabranjeno propovijedanje u Irskoj, Velikoj Britaniji, Južnoj Africi, Malavi, Kanadi, Jamajki i većini zemalja Europske unije.

Pročitajte više