Proradila savjest: Na Facebooku osnovana grupa podrške zlostavljanom Ivanu

NAKON što je prošloga tjedan na društvenoj mreži Facebook osvanula grupa"Svi koji MRZE I.B. i hoće da ode iz  OŠ..!!!!!" na kojoj su postavljena dva videa snimljena mobitelom koji prikazuju skupinu učenika koja fizički maltretira mladića, dok on bespomoćno vrišti, na Facebooku je otvorena još jedna grupa.

Čini se da je hrvatska javnost senzibilizirana pričom o zlostavljanom učeniku iz Bjelovara ipak odlučila nešto poduzeti. Na istoj društvenoj mreži pokrenuta je grupa "Podrška malom Ivanu - Ivane ne daj se, uz tebe smo" koja trenutno broji 25.940 članova i na kojoj se poziva sve članove i na uplaćivanje novčanih donacija za pomoć dječaku i njegovoj obitelji. Prema postovima, dvoje članova grupe je Ivanu obećalo kupiti računalo, a ponuđeno mu je i ljetovanje u Malom Lošinju.

Facebook obavlja posao umjesto institucija?

Prema informacijama objavljenih na toj grupi, zlostavljanje dječaka traje već godinu i pol dana, otkako je s obitelji iz Vukovara preselio u Bjelovar te se upisao u šesti razred. Na nesreću, tada je doživio i tešku prometnu nesreću u kojoj ga je na pješačkome prijelazu usred grada pregazio automobil zbog čega dječak još uvijek trpi bol i šepa.

Najšokantnija je informacija da nitko od nadležnih iz osnovne škole nije primijetio da jedan od učenika više od godinu dana trpi zlostavljanje. Također, među članovima skupine podrške dječaku stoji i da su njegovi napadači "sinovi uglednih bjelovarskih obitelji". Neki od učenika potvrdili su da nasilje traje duže od godinu dana te da "za to svi znaju".

Kad već nadležne institucije nisu spriječile nasilje nad nejakim mladićem, možda će socijalna mreža učiniti nešto po tome pitanju.

Pročitajte više