Proradio prvi europski meteorološki satelit nove generacije

POČELA je nova era europske meteorologije: točno u 13 sati proradio je prvi meteorološki satelit nove generacije pomoću kojega će europski prognostičari brže nego dosad svakodnevno dobivati još kvalitetnije slike i podatke, objavio je u četvrtak EUMETSAT, europska organizacija za upotrebu meteoroloških satellita.

Ti će podaci, kaže se u priopćenju, nesumnjivo pomoći meteorolozima da preciznije prognoziraju ekstremne vremenske prilike čime će sačuvati živote i imovinu. Osim toga, dodaje se, istraživači će bolje shvatiti fizikalne procese koji utječu na vrijeme i klimu.

Satelit i njegov zemaljski segment u vlasništvu su EUMETSAT-a koji njima i upravlja, a proizveo ih je konzorcij pod vodstvom tvrtke Alcatel. Još tri satelita MSG bit će proizvedena i lansirana čime će se program MSG produljiti do 2018. i omogućiti neosjetan prijelaz u planiranu treću generaciju meteoroloških satelita.

Novi sateliti u geostacionarnoj su orbiti i slat će slike Zemlje poput prethodnika, ali uz 12 spektralnih kanala ili "očiju", i ciklusom ponavljanja od 15, u usporedbi s dosadašnjih 30 minuta, MSG će pružiti 20 puta više podataka od prethodnika.

"Prvi put u povijesti možemo Zemlju gledati iz 12 različitih "očiju" svakih 15 minuta, što je za praćenje razvoja naoblake golem napredak", kaže Johannes Schmetz, voditelj meteorološkoga odjela EUMETSAT-a.

Svaki od 12 kanala pruža različitu perspektivu Zemlje, kaže se u priopćenju.

MSG će slike slati brže od drugih satelita, a i te će slike biti znatno kvalitetnije. Nakon obrade na zemlji neke od slika vremenskih pojava bit će u boji. Takvo kodiranje bojom pomaže meteorolozima da bolje prate načine na koji se vrijeme mijenja.

Satelitski podaci znanstvenicima pomažu da otkriju kad se oblak počne lediti što im olakšava proučavanje dubinske strukture oblaka.

Pomoću MSG-a meteorolozi mogu stvarati slike u "lažnim bojama" što im olakšava posao. Na primjer, ledeni se oblaci mogu prikazati kao plavi, a oblaci prašine nad Saharom kao žuti pa će ih biti lakše razlikovati. Bojama se mogu označiti podaci koji stižu iz više različitih kanala pa se tako dobiva sveobuhvatniji uvid u vremenske prilike.

Koristi će imati i meteorolozi na aerodromima jer će kratkoročne prognoze postati preciznije. MSG prognostičarima omogućuje da znaju kad se voda u oblaku pretvori u led, ili, što je za zrakoplove još opasnije, kad se oblak sastoji od superhladne vode.

Zbog svoga položaja u geostacionarnoj orbiti, MSG pruža dosad najbolji uvid u vrijeme nad Afrikom. Ti su podaci važni za proučavatelje klime, a pomoći će i u ublažavanju utjecaja prirodnih katastrofa u Africi, kaže se u priopćenju EUMETSAT-a.

Pročitajte više