Prošla godina bila je rekordna po broju terorističkih napada u EU

Foto: FAH, 123rf

PROŠLE je godine na teritoriju država članica EU planirano ili izvedeno 211 terorističkih napada, najviše otkad je središnja policijska agencija Europske unije, Europol, počela voditi evidenciju.

Pritom je poginulo 151, a ozlijeđeno 360 stanovnika EU. Sve terorističke prijetnje zabilježene su na teritoriju svega šest država članica. Najgore je prošla Velika Britanija, u kojoj su zabilježena 103 slučaja planiranih ili provedenih terorističkih napada. Francuska je ugrožena 72 puta, a ostali su slučajevi terorizma zabilježeni u Španjolskoj, Danskoj, Italiji i Grčkoj.

Zbog terorizma je na području EU uhićeno 1077 ljudi, a čak 424 osumnjičena uhićena su u Francuskoj. Europol strogo razlikuje terorističke činove uzrokovane islamskim ekstremizmom od svih ostalih vrsta terorizma, pa se navodi da je zbog đihadističkog terorizma uhićeno 687 ljudi, od čega je 94 posto osuđeno.

Prema procjenama stručnjaka za terorizam, najveća prijetnja EU su usamljeni napadači, poput onoga koji je kamionom počinio pokolj u Nici. Takva je taktika omiljena Islamskoj državi i al-Qaidi, koje su već više puta pozvale europske muslimane da na taj način napadnu države u kojima žive.

Prijetnju terorizmom povećavaju povratnici u Europu koji su neko vrijeme proveli ratujući u Siriji, ali i snažan rast ksenofobije, rasizma i antisemitizma među građanima EU, što pogoduje razvoju desničarskog terorizma.

Premda nema konkretnih dokaza da se napadači na teritorij EU sistematski ubacuju pomiješani s izbjeglicama, naglašeno je da su dvojica odgovornih za teroristički napad u Parizu u studenom prošle godine u Grčku ušli s valom izbjeglica iz Sirije.

   

Pročitajte više