Proslava 1. svibnja na Marjanu

Međunarodni praznik rada u Splitu se tradicionalno proslavlja na Marjanu, gdje se ove godine okupilo više od pet tisuća ljudi.

Proslava protječe u znaku akcije suzbijanja rada na crno i zauzimanja za mirovinsku reformu pod sloganom "Stop radu na crnu".

Regionalni povjerenik Saveza samostalnih sindikata Špiro Barčot, pozdravljajući nazočne, naglasio je važnost suzbijanja rada na crno te mirovinske reforme.

"Rad na crno kočnica je razvoja hrvatskoga gospodarstva i prepreka ostvarenju prava na dostojanstvene uvjete rada i poboljšanje uvjeta života radnika i njihovih obitelji, kojima se uskraćuje i pravo da uživaju u plodovima svojega rada", poručio je Barčot.

Dodao je da, prema procjeni SSSH, čak 400 tisuća osoba u Hrvatskoj radi na crno. Sve to, rekao je, remeti i mirovinsku reformu i oteževa život umirovljenicima, kojima se nema odakle povećati mirovine.

U zabavnom dijelu programu prvosvibanjske praslave nastupaju Vinko Coce i Klapa "Šufit", a podijeljeno je nekoliko tisuća porcija graha.

Prvosvibanjski uranak na Marjanu počeo je koncertom Limene glazbe "Zvonimir" iz Solina u deset sati, prije čega su sindikalni čelnici položili vijence i zapalili svijeće ispred glavnoga križa na splitskome gradskom groblju Lovrincu.

Od ranog jutra organiziran je i besplatni gradski prijevoz od zgrade HNK do Marjana.

(Hina) xdstr ysp

Pročitajte više