proslavljena 700. obljetnica prvog spomena župe Janjeva na Kosovu

Proslava 700. obljetnice prvog spomena Župe Janjeva na Kosovu održana je danas u Kistanjama pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora. L

Obilježavanje tog jubileja počelo je 6. prosinca prošle godine u Zagrebu, a nastavljeno 1. siječnja u Dubrovniku i 9. svibnja u Janjevu.

Janjevo, drevna dubrovačka kolonija na Kosovu smatra se najstarijom hrvatskom dijasporom, a prvi se put posredno spominje 1303. u pismu pape Benedikta XI. barskom biskupu Marinu. Hrvati naseljeni oko Janjeva, koji se nazivaju Janjevcima, uglavnom su 90-ih godina prošlog stoljeća morali napustiti Kosovo. Na Kosovu je 1991. živjelo oko devet tisuća Hrvata, a početkom 1999. oko tisuću. Pretpostavlja se da ih je sada još manje.

Kistanje, mjesto na sjeverozapadnom dijelu Šibensko-kninske županije, naselili su izbjegli Hrvati s Kosova nakon što je oslobođeno od velikosrpske agresije na Hrvatsku i nakon što su ga napustili Srbi koji su bili njegovi jedini žitelji. Na današnjoj proslavi u Kistanjama okupilo se dosad najviše Janjevaca od osamostaljenja Hrvatske.

Proslavu su pripremili Organizacijski odbor Janjevaca u Zagrebu i Organizacijski odbor Župe Kistanja. Svečanost je počela dočekom predsjednika Hrvatskoga sabora Zlatka Tomčića, koji je, zajedno s pomoćnikom Ministarstva obrane Krunom Mazalinom i saborskim zastupnicima Antom Markovom i Josipom Odakom, bio nazočan euharistijskom slavlju koje je predvodio msgr. Marijan Oblak, zadarski nadbiskup u miru, blagoslovu crkve sv. Nikole u izgradnji, te velikoj zavjetnoj procesiji.

Msgr. Marijan Oblak, zadarski nadbiskup u miru, pozvao je u propovijedi Janjevce da rađaju djecu, te da čuvaju svoje obitelji i luč katoličke vjere koju dostojanstveno nose već više od sedam stoljeća. "Skupili smo se ovdje da Bogu darujemo novu crkvu, ali smo puni radosti shvatili da Bog zapravo crkvu daruje nama, da je daruje svakom Janjevcu. Neka Gospodin izlije blagoslov na sve Janjevce, na Kistanje, na novu crkvu, tako da svi oni koji su u njoj okupljeni osjete prisutnost Isusa Krista, njegove majke Marije i sv. Nikole biskupa", rekao je msgr. Marijan Oblak.

Na kraju mise okupljene je Janjevce u crkvi sv. Nikole pozdravio i predsjednik Sabora Zlatko Tomčić, koji je rekao kako im želi da "pod okriljem Crkve u Kistanjama završe svoj 700 godina dug i težak put".

Nakon svečane mise i procesije, u kojoj se prvi put ulicama Kistanja nosio kip sv. Nikole, izrađen prema fotografijama kipa sv. Nikole iz crkve sv. Nikole u Janjevu, okupljeni Janjevci, kojima su se pridružili Zlatko Tomčić, Kruno Mazalin, Josip Odak, Ante Markov i saborski zastupnik Ivan Ninić, pozirali su Šimi Strikomanu, akademskom filmskom snimatelju i umjetničkom fotografu iz Vodica, za tzv. milenijsku fotografiju.

(Hina) df mć

Pročitajte više