Proslavljena 75. obljetnica vatrogasnog društva iz Desnog Trebarjeva

DOBROVOLJNO vatrogasno društvo (DVD) u Desnom Trebarjevu u sisačkoj gornjoj Posavini, rodnom mjestu Stjepana i Antuna Radića, danas je na prigodnoj svečanosti proslavilo 75. obljetnicu rada.

U mjesnom Domu braće Radić održana je svečana sjednica slavljeničkog DVD-a, a u nastavku proslave održano je 20. međunarodno vatrogasno natjecanje "Kup Posavine" i natjecanje vatrogasaca Sisačko-moslavačke županije.

DVD-u Desno Trebarjevo obljetnicu je čestitao predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) Teodor Fricki koji se osvrnuo na brojne požare tijekom ovoga ljeta.

"Takvu godinu po požarima ne pamtimo u 140 godina profesionalnog vatrogastva u Hrvatskoj, a u hrvatskoj javnosti nikada se više nije govorilo i pisalo o stanju u vatrogastvu", napomenuo je.

Svim vatrogascima i građanima koji gase vatru na brojnim požarištima u Hrvatskoj, Fricki je zahvalio na predanosti, požrtvovnosti i naporima koje ulažu u zaštitu ljudi i njihove imovine.

HVZ očekuje da će Vlada idućih dana raspraviti stanje u vatrogastvu i donijeti odluke o reformi i unaprjeđenju vatrogasnog sustava, što će osigurati veću odgovornost lokalne i državne uprave za funkcioniranje sustava, kao i veću materijalnu potporu vatrogastvu.

Supokrovitelj proslave i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Željko Ledinski istaknuo je da Hrvatske šume pomažu vatrogastvo, posebno na Jadranu, s 11 milijuna kuna donacija godišnje, dok za protupožarnu preventivu godišnje izdvajaju 120 milijuna kuna.

Ledinski je ustvrdio da je proteklih godina puno ulagano u opremu i sustav vatrogastva, pa je, unatoč velikom broju požara, ovoga ljeta opožarena površina manja.

Upozorio je i na važnost postavljanja osmatračnica u šumama s kojih je u većini slučajeva dojavljeno o izbijanju požara, što je pridonijelo bržoj mobilizaciji vatrogasnih postrojba.

Pročitajte više