40 godina od misteriozne tragedije broda Dunav: Stigla zadnja poruka, onda je nestao

Ilustracija: YouTube

U CRIKVENIČKOJ gradskoj luci, u ponedjeljak prijepodne, u more je bačen vijenac za 32 poginulih pomoraca s broda "Dunav", koji je u nerazjašnjenim okolnostima nestao u Tihom oceanu 28. prosinca 1980. 

Bila je to najveća pomorska nesreća trgovačke mornarice nakon Drugoga svjetskog rata u kojoj je netragom nestao najveći brod u povijesti hrvatskog brodarstva. Brod "Dunav" riječke Jugolinije (od 1992. Croatia Line), krenuo je na posljednju plovidbu 20. listopada 1980. iz kanadske luke Hamiltona, nakon čega je nakratko pristao u američkoj luci Hampton Roadsu 

U Los Angeles je uplovio 9. prosinca, napunio tankove gorivom i krenuo prema kineskoj luci Tsingtao, do koje nikad nije stigao. Bio je napunjen teretom, i to s oko 12 tisuća čeličnih proizvoda, s još 11 tisuća tona papira i druge robe. Nakon dvadesetak dana brod je doplovio do sredine Tihog oceana, gdje ga je zahvatilo veliko nevrijeme.

Prema poruci koja je s "Dunava" u tim trenutcima poslana najbližem brodu, a to je bio brod "Banija" dubrovačke Atlantske plovidbe, koji je bio predaleko i nikako im nije mogao pomoći, valovi su bili visoki deset metara. Orkansko nevrijeme polomilo je na "Dunavu" prednje dizalice te oštetilo pramac broda u koji je počelo prodirati more.

Najbliža japanska luka Yokohama bila je udaljena oko 700 nautičkih milja.

Misteriozna tragedija

Brod "Dunav" nestao je sa svim članovima posade u Tihom oceanu.

Brod je izgrađen sedam godina prije, 1973. u brodogradilištu u talijanskom gradu La Speziji.

Iz Jugolinije su odgađali izvijestiti o tragediji broda i njegove posade. Tek pet dana nakon havarije, 2. siječnja 1981.priopćili su da više nemaju vezu s brodom.

Japanska Agencija za pomorsku sigurnost prekinula je aktivnu potragu 1. siječnja, a riječka Jugolinija još se nije oglasila o velikoj nesreći. Tek 10. siječnja 1981., 13 dana nakon tragedije, brod i posada službeno su proglašeni nestalima.

Članovi posade "Dunava" bili su iz mnogih gradova i mjesta duž hrvatske obale Jadrana te iz unutrašnjosti zemlje.

U ponedjeljak je vijenac u crikveničkoj gradskoj luci u more bacio Ivica Katnić, brat nestalog pomorca Krunoslava, upravitelja stroja na nestalom brodu na kojem je bio i Anton Krajačić, strojar iz Bribira.

Prvi put, 40 godina nakon tragedije, na taj je način odana počast poginulim pomorcima na poticaj kapetana duge plovidbe Velimira Domijana iz Dramlja, također bivšeg pomorca riječke Jugolinije.

Brod "Dunav", koji je završio tragično, jedan je od triju brodova blizanaca izgrađenih u istom brodogradilištu.

Pročitajte više