Prosvjed Podgorana na Donjoj gori

S današnjeg prosvjednog skupa na Donjoj gori, koji je organizirala podgorska ekoudruga Levanat, tristotinjak okupljenih poslalo je poruku da su Podgorani uvijek bili spremni i znali obraniti sebe i svoju zemlju pa će znati obraniti i vjekovni podgorski prostor na Donjoj gori, a županijskom ekostožeru su poručili da treba povući odluku o otvaranju odlagališta u petak do 7 sati i povući zaštitare s puta prema Donjoj gori jer će u protivnom istog dana prosvjednici blokirati Jadransku magistralu.

Predsjednik udruge Mladen Letica upozorio je na opasnosti od odlagališta koje gotovo 30 godina prijete Podgoranima te je ustvrdio da je svako otvaranje deponija nezakonit postupak.

Obraćajući se prosvjednicima kojih je više od tri stotine stiglo na Biokovo s više odo 100 automobila i tako na skoro sat vremena blokiralo cestu Makarska-Vrgorac, dopredsjednik ekoudruge Levanat Željeni Dean rekao je kako Podgorani i dalje uporno ponavljaju da je deponij većim dijelom na privatnoj zemlji te da se protiv volje Podgorana pokušavaju provoditi nezakonske odluke.

"Mi se samo pokušavamo braniti, a drugi nas optužuju i prijete nam iako za Donju goru nemaju ni jedan valjani dokument", dodao je Dean.

Nakon što se na Biokovu okupljenim prosvjednicima obratilo još nekoliko Podgorana, dio je prosvjednika bacio zaštitnu metalnu ogradu koja je bila postavljena uz prilazni put te preko kamenja ušao na odlagalište. Desetak zaštitara, koji su bili uz ogradu, povuklo se, a interventni vod policije u dva je reda blokirao prilazni put, međutim do intervencije policije nije došlo i prosvjednici su napustili odlagalište .

(Hina) vr vkn

Pročitajte više