Prosvjed protiv uhićenja bivših pripadnika OVK-a - 50.000 ljudi

JEDNOSATNI masovni prosvjed protiv uhićenja bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova koje Haški sud tereti za zločine počinjene tijekom rata na Kosovu, u srijedu je u Prištini okupio oko 50.000 ljudi, prema nekim procjenama.

Prosvjednici, okupljeni na poziv Udruge boraca i socijacije bivše OVK-a, poglavito su osudili podizanje optužnice protiv Fatmira Limaja, predsjednika kluba zastupnika Demokratske partije Kosova te još trojice kosovskih Albanaca, bivših pripadnika OVK-a koji su već u haškom zatvoru optuženi za otmice, mučenje i zlostavljanje ljudi u logoru OVK-a u Lapušniku tijekom 1998.

I obraćanju prosvjednicima, pristiglim iz raznih dijelova Kosova, brojni govornici iz organizacijskog odbora izjavili su da se ne protive Haškom tribunalu ali se protive politički montiranim procesima.

Oni su upozorili kosovske institucije da imaju politički i moralni dug da brane nacionalne interese Kosova.

Glavni zahtjev organizatora provjeda je bio zaustaviti nova uhićenja bivših zapovjednika OVK-a, zakonom regulirati vrijednosti za koje se borila bivša OVK i zakonom regulirati status veterana i ratnih invalida i obitelji poginulih boraca.

Jedan od glavnih zahtjeva poslan je međunarodnoj zajednici i odnosi se na neovisnost Kosova.

Razumijevanje za današnji prosvjed izrazio je premijer Bajram Rexhepi.

´Mi kao predstavnici institucija podržavamo mirne reakcije građana´, izjavio je premijer kosovske vlade Bajram Rexhepi.

Pročitajte više