Prosvjed tisuća poljoprivrednika u Grčkoj. Došli traktorima na trg u Ateni

Foto: EPA

Tisuće poljoprivrednika iz cijele Grčke okupile su se danas na središnjem trgu u Ateni, parkirajući svoje traktore pred parlament u najvećem prosvjedu dosad zbog sve većih troškova i problema zbog ekstremnih vremenskih uvjeta.

Policija procjenjuje da se najmanje 8000 poljoprivrednika sa 130 traktora pridružilo prosvjedu, što odražava nezadovoljstvo već viđeno u Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Poljskoj i Italiji, gdje su poljoprivrednici organizirali slične prosvjede.

Poljoprivrednici kažu da su pogođeni vremenskim uvjetima uzrokovanim klimatskim promjenama

Osim što se nose s visokim troškovima energije i proizvodnje, grčki poljoprivrednici kažu da su pogođeni vremenskim uvjetima uzrokovanim klimatskim promjenama, pri čemu nepredvidive poplave, kao i ekstremne vrućine i šumski požari, čine uzgoj usjeva otežanim.

Njihovi sindikati već tjednima pregovaraju s konzervativnom vladom premijera Kiriakosa Micotakisa, zahtijevajući veće naknade, ali kažu da mjere koje su dosad najavljene ne odgovaraju na njihovu zabrinutost.

Pokušaj pritiska na vladu

"Stočarstvo je umrlo", pisalo je na transparentu na jednom traktoru s crnim lijesom na prednjem dijelu. Poljoprivrednici su se vozili ulicama glavnog grada, trubeći uz navijanje i mahanje prolaznika.

Poljoprivrednici su rekli da su se odvezli u Atenu kako bi pokušali izvršiti pritisak na vladu, koja je već ponudila smanjivanje računa za struju i jednogodišnje produljenje povrata poreza za poljoprivredni dizel do kraja ove godine.

Grčki premijer: Nemamo više što dati poljoprivrednicima

Vlada je jučer ponovila da je voljna razgovarati o trajnijoj shemi povrata poreza u budućnosti, ali da nema fiskalnog prostora za daljnje ustupke ove godine. Grčka se oporavlja od desetljeća duge financijske krize.

"Nemamo više što dati. Mislim da poljoprivrednici to znaju i da vrlo dobro znaju da je vlada vjerojatno nadmašila čak i njihova očekivanja, posebno po pitanju računa za struju", rekao je Micotakis za grčku Star TV u ponedjeljak navečer.

Rekao je kako se očekuje da će okupljanje biti uglavnom simbolično, ali čini se da su poljoprivrednici odlučni tražiti dodatne ustupke, piše Reuters.

Pročitajte više