Prosvjed u Prištini zbog subotnjeg ubojstva Tahira Zemaja

VIŠE OD tisuću građana Prištine prosvjedovalo je u nedjelju navečer u središtu grada zbog ubojstva bivšeg zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova pukovnika Tahira Zemaja i još dvojice kosovskih Albanca.

Pukovnik Zemaj, njegov sin Enis i njihov rođak Hasan Zemaj, predsjednik Foruma mladih Demokratskoga saveza Kosova u Dečanima, ubijeni su u subotu navečer u oružanom napadu u Peći.

Ta ubojstva posljednja su u nizu napada na suradnike, pristaše i ljude bliske kosovskom predsjedniku Ibrahimu Rugovi.

Prosvjed na Trgu Skenderbeg u Prištini, u kojem su sudjelovali većinom mlađi građani Prištine, održan je pod sloganom ´Stop ubojstvima i političkom nasilju na Kosovu´.

Sudionici su odali počast poginulima paljenjem svijeća ispred Nacionalnog kazališta, a nosili su i slike Tahira Zemaja i drugih istaknutih političkih djelatnika koji su u posljednje vrijeme ubijeni na Kosovu.

Prosvjedu je bio nazočan i predsjednik kosovskog parlamenta Nexhat Daci koji je najoštrije osudio ubojstva koja, kako je rekao, predstavljaju težak udarac razvoju demokracije Kosova.

Pukovnik Zemaj bio je jedan od ključnih svjedoka na suđenju petorici bivših pripadnika OVK i Kosovskog zaštitnog korpusa, koji su u prosincu osuđeni zbog otmice, zlostavljanja i ubojstava četvorice kosovskih Albanaca 1999. godine.

Policija još uvijek nije dala nikakve pojedinosti u Zemajevom ubojstvu, a do sada nije uhićena ni jedna osoba.

Pročitajte više