Prosvjedi na grčkim otocima zbog gradnje centara za migrante, deseci ozlijeđenih

Foto: EPA

VIŠE od 60 ljudi je ozlijeđeno u sukobima policije i prosvjednika koji se bune zbog gradnje novih kampova za migrante na otocima Lesbos i Chios u Grčkoj, javlja BBC.

Na tri mjesta na kojima bi se trebali graditi novi kampovi na Lezbosu prosvjednici su bacali kamenje na prosvjednike. A nekoliko policajaca ozlijeđeno je i na Chiosu. Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis pozvao je na smirivanje tenzija te će se sastati s regionalnim i lokalnim vlastima kako bi razgovarali o nastaloj krizi.

Naime, vlasti u Ateni donijele su odluku o gradnji novih centara koji bi trebali zamijeniti prenapučene kampove na otocima Lezbosu, Samosu, Chiosu, Lerosu i Kosu. Osim toga, vlada planira smanjiti broj migranata s 42.000 na 20.000.

Od utorka traju prosvjedi lokalnog stanovništva protiv gradnje novih centara za migrante

No lokalno stanovništvo oštro se protivi izgradnji novih centara. Od utorka su započeli s prosvjedima, blokirajući na Lezbosu ceste koje vode do mjesta na kojima će se graditi novi centri. Na Chiosu su bacali kamenje na policajce koji su došli s kopna.

Osim toga, prosvjednicima su se pridružili i regionalni guverner Kostas Moutzouris te gradonačelnik zapadnog Lezbosa Taxiarchis Verros.

Prosvjednici napali hotel u kojem se nalaze policajci

Tijekom jučerašnjih prosvjeda na Lezbosu, u kojima je sudjelovalo više od 1000 ljudi, ozlijeđena su 43 policajca i 10 prosvjednika. Na Chiosu je na ulice izašlo oko 2000 ljudi. Oni su kasnije napali hotel u kojem su smješteni policajci te su osmoricu ozlijedili. U srijedu navečer ozlijeđeno je oko 50 policajaca te deset prosvjednika.

Dimitra Kalogeropoulou, čelnica grčkog Međunarodnog komiteta za spašavanje, rekla je kako ove tenzije ne bi trebale nikog iznenaditi. Dodala je kako "ovo nije dobro za nikog jer lokalna zajednica smatra da su njihovi otoci postali golemi zatvori, dok su tražitelji azila prisiljeni živjeti u opasnim uvjetima".

Trenutno se na grčkim otocima nalazi više od 42.000 migranata

Inače, trenutno se na grčkim otocima nalazi više od 42.000 migranata, u prenapučenim kampovima. Primjerice, u kampu za izbjeglice Moria na Lezbosu, predviđenom za smještaj oko 3000 ljudi, trenutno se nalazi 19.000 osoba. A slična situacija je i na drugim otocima.

Filippo Grandi, UN-ov visoki povjerenik za izbjeglice, nedavno je prozvao grčke vlasti zbog "zastrašujućih i sramotnih" uvjeta u grčkim kampovima.

Pročitajte više