Prosvjedi na Kosovu protekli mirno

U PRIŠTINI su danas ponovno održani prosvjedi. U 14 sati se okupilo već oko 1.500 pristaša pokreta "Samoopredjeljenje", koji je izašao na ulice u znak prosvjeda protiv prijedloga posebnog izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija o statusu Kosova, javlja agencija Beta. Prosvjedi su mirno završili oko 17 sati.

Iz "Samoopredjeljenja" smatraju kako je Ahtisaarijev plan "u suglasnosti s planovima Beograda", što ne odgovara političkoj volji stanovnika Kosova. Prosvjednici su danas zahtijevali i oslobođenje iz pritvora Aljbina Kurtija i drugih sudionika prethodnog prosvjeda.

Pokret "Samoopredjeljenje" održao je prosvjede i 10. veljače, kada su u sukobu s policijom dva prosvjednika poginula, dok ih je oko 80 bilo ozlijeđeno. Nakon što su upamćeni po "krvavom prosvjedu", predstavnici "Samoopredjeljenja" su obećali da će današnji prosvjedi biti mirni, ali da će probiti policijske blokade ukoliko policija pokuša blokirati kretanje prosvjednicima.


Kosovska policijska služba najavila je da će osigurati mirno održavanje prosvjeda, ali je od čelnika "Samoopredjeljenja" tražila da poštuju policijske odluke. U priopćenju su naveli da će policija prosvjednicima omogućiti nesmetan prolaz  kroz središnje gradske ulice.

Ipak je napetosti bilo i tijekom današnjih prosvjeda, nakon što je policija napravila blokadu koja je prosvjednike sprečavala da prođu ispred zgrade UNMIK-a. Blokada je maknuta nakon desetak minuta na zahtjev organizatora prosvjeda koji su rekli kako će prosvjed biti miran, ali kako "neće držati ruke u džepovima" ako im policija nastavi priječiti prolaz.


Tom prilikom su se na ulici pojavile i specijalne jedinice međunarodnih snaga iz Pakistana. Prosvjednici su zatim mirno nastavili i završili prosvjed kroz središte Prištine, gdje se nalaze glavne domaće i međunarodne institucije.

Iako nije bilo službenih potvrda o podizanju mjera osiguranja na najvišu razinu, vidljiva je bila pojačana policijska aktivnost na ulicama Prištine i prilazima centru grada. Posebne mjere osiguranja je poduzeo i KFOR, izvodeći nakon dužeg vremena na ulice oklopna vozila, te pomažući kosovskoj policiji u pooštrenoj kontroli vozila.

I.M.
Foto: AFP

Pročitajte više