Deseci tisuća prosvjednika u Moskvi, traži se poništenje izbornih rezultata

DESECI tisuća Rusa došli su na prosvjed organiziran u Moskvi zbog rezultata posljednjih parlamentarnih izbora u Rusiji. Još je ljudi najavilo da će doći na prosvjed putem društvenih mreža u više od 80 ruskih gradova. Prosvjed je najprije započeo na krajnjem istoku zemlje, u Vladivostoku.

Traži se liberalizacija političkog sustava, ali i poništenje izbornih rezultata

Građani prosvjeduju zbog toga što je Ujedinjena Rusija Vladmira Putina dobila većinu u Dumi, usprkos brojnim pritužbama na izbornu prijevaru. Podsjećamo, Putin je bio predsjednik Rusije, sada je premijer, a na skorim predsjedničkim izborima opet se kandidira za predsjednika.

Među aktivistima koji će se obratiti prosvjednicima trebali bi biti bivši sovjetski čelnik Mihail Gorbačov, pisac Boris Akunin, antikorupcijski aktivisti Aleksej Navalnij i Ksenija Sobšak te oligarh Mihail Prokhorov, Putinov protukandidat.

Taktika državnog vrha: Putin se prosvjednicima ruga, Medvjedev im nudi sitne ustupke

Ruski državni vrh prema prosvjednicima vodi dvostruku igru; Putin je dvaput usporedio prosvjedničke vrpce s kondomima i još više puta ih optužio da ih plaća američki State Departement, dok je Dmitrij Medvjedev iznio niz prijedloga o liberalnijim izbornim zakonima.

Organizatori prosvjeda, koji prije svega traže liberalizaciju političkog sustava, su na sastanku odbora u petak izjavili da Medvjedevovi prijedlozi nisu dovoljni. "To nije odgovor. Medvjedev nije odgovorio na gomilu naših zahtjeva", rekao je čelnik opozicije Vladimit Rižkov.

Prosvjednici traže poništenje rezultata, otkaz čelnika izbornog povjerenstva i puštanje na slobodu političkih zatvorenika. Pažnju su usmjerili i na predstojeće predsjedničke izbore, pozvavši Ruse da glasaju protiv Putina, javlja The Guardian.

Pročitajte više