Prosvjedni marš protiv Busha u New Yorku okupio 400.000 ljudi, tvrde organizatori

PROSVJEDNI marš koji je organiziran u nedjelju u New Yorku protiv politike američkog predsjednika Georgea W. Busha okupio je "više od 400.000 ljudi", priopćila je udruga "Ujedinjeni za mir i pravdu" koja je organizirala prosvjed.

Međutim, niti jedan neovisan izvor zasad nije potvrdio tu brojku, a newyorška policija tradicionalno ne navodi podatke i procjene broja prosvjednika.

Prema izjavama novinara France Pressea s lica mjesta, na ulicama New Yorka nalazi se između 100 do 200 tisuća demonstranata, koje u okupljanju i prosvjedovanju protiv Busha nije spriječilo vrlo toplo i sparno vrijeme.

Mnogi prosvjednici nosili su natpise "Reci ne ratnoj ekonomiji", "Bush mora otići", "Bush je lagao, tisuće su umrle" ("Bush lied, thousands died") izražavajaući na taj način svoje protivljenje ratu u Iraku. Također su uzvikivali "Nikada više Bush".

Kružna ruta prosvjednike vodi središtem Manhattna i prolazi pokraj Madison Square Gardena, mjesta na kojem će u ponedjeljak početi konvencija Republikanske stranke. Prosvjednici su najavili da će tijekom dana prekršiti zabranu okupljanja u Central Parku.

Pročitajte više