Prosvjetni djelatnici promaknuti u zvanja mentora i savjetnika

PRIZNANJA o promaknuću u zvanje savjetnika i mentora primilo je danas 252 nastavnika, stručnih suradnika i odgajatelja iz cijele Hrvatske na današnjoj svečanosti u Starogradskoj vijećnici.

Odluke o promaknućima prosvjetnim djelatnicima iz osnovnih i srednjih škola, te predškolskih ustanova (od Vukovara do Dubrovnika) na svečanosti je uručio ministar prosvjete i športa Vladimir Strugar.

Kako je objasnio ravnatelj Zavoda za unapređivanje školstva pri Ministarstvu prosvjete i športa (MPŠ) Josip Milat, osim dobivenog priznanja i promaknuća prosvjetnim djelatnicima povećava se i osobni dohodak.

´Prosvjetni djelatnici tim unapređenjima postaju još čvršći suradnici Zavoda za unapređivanje školstva, ali jednako tako postaju i prvi među jednakima u školskim zbornicama´, rekao je Milat.

´Učitelj sve što radi, radi zbog čovjeka i iako to nije uvijek tako lako, radi najviše koliko može, te u tom svom radu nastoji biti jasan u svojim stavovima i zahtjevima, pravedan i dosljedan, vrednovati bitno za napredak, te poticati maštu i neobične ideje´, istaknuo je, uz ostalo, ministar Strugar.

Podsjetio je i kako se današnjim promaknućem ukupni broj prosvjetnih djelatnika, koji su od 1993., kada su prvi put promaknuti prosvjetni djelatnici u mentore i savjetnike, pa do siječnja 2003., povećao na 2553.

Kod predlaganja kandidata za unapređenja vodilo se računa o zastupljenosti svih predmeta i struka, te broju djelatnika u pojedinim predmetima i strukama, kao i o raspoređenosti po županijama i primljenim zaduženjima za voditelje županijskih vijeća-aktiva, te terminu prispjeća prijedloga.

Također se vodilo računa i o činjenici kako će promaknuti prosvjetni djelatnici biti u stanju odgovoriti zahtjevu obveze rada dijelom radnog vremena za potrebe Zavoda za unapređivanje školstva MPŠ-a na poslovima: stručno pedagoškog uvida, mentorstva pripravnicima, stručnom usavršavanju i drugo, zapisano je u obrazloženju.

Promaknutim prosvjetnim djelatnicima danas je u ime predsjednika Republike Hrvatske čestitao, te im se zahvalio na uspješnome radu i Predsjednikov izaslanik Zdravko Jelenović.

Pročitajte više