Protiv Jakše Cvitanovića podignuta optužnica za preprodaju heroina i pranje novca

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu pred Županijskim sudom u Splitu protiv 17 hrvatskih državljana zbog više kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe opojnih droga, prikrivanja protuzakonitog dobivenog novca i sprječavanja dokazivanja, izvijestio je USKOK na svojoj internetskoj stranici.

Optužnicom se prvookrivljenog 32-godišnjeg J. C. tereti da je od početka 2003. do kraja 2006. godine, na širem području Dubrovnika i Korčule, radi preprodaje heroina, a u cilju pribavljanja velike materijalne dobiti, ustrojio zločinačku organizaciju u koju je uključio još jednu osobu i 15 drugih okrivljenika koji su ujedno i konzumenti opojnih droga, stoji u priopćenju. Iza inicijala prvookrivljenog stoji poznati korčulanski diler Jakša Cvitanović Cvik.

Cvitanović se tereti da je drogu nabavljao iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Potom je, zajedno sa svojim bratom, drugookrivljenim M. C., heroin pomiješan s punilima i prepakiran u paketiće od 20 do 100 grama, predavao pripadnicima organizacije. Pri tome su se braća Cvitanović služili autima i motorom u vlasništvu četvrtookrivljene A. B. koja im je pomagala stavljajući im vozila na raspolaganje. Cvik je određivao cijenu prodaje heroina od 180 do 200 kuna po gramu te je pripadnike organizacije upozoravao na obavezu postupanja po dogovoru, primjenjujući pritom prijetnju i silu u slučaju neispunjenja dogovora ili sumnje u nelojalnost.

Dilerska trojka raspolagala sa preko dva milijuna kuna i 50 tisuća eura

Pripadnici organizacije heroin su prepakiravali u manja pakiranja, radeći od jednog grama heroina do osam paketića, koje su dalje prodavali po cijeni od 100 kuna po paketiću. Dnevno su tako prodali najmanje 32 grama heroina, a dio heroina su i sami konzumirali. Dio novca dobivenog od prodaje droge dijelom su zadržavali za sebe, a ostatak novca su predavali Cviku kojem su, u razdoblju od tri godine pribavili imovinsku korist u iznosu od najmanje 7 milijuna kuna.

Okrivljenike J. C., M. C. i A. B. se tereti i zbog "pranja novca". Oni su, radi prikrivanja stvarnog izvora novca za koji su znali da je pribavljen preprodajom droge, raspolagali dijelom tog novca tako što su ga polagali na bankovne račune, ulagali ga u poslovanje svojih trgovačkih društava i obrta, kupovali osobne automobile, plovila, motocikle i druge pokretnine te kupovali i gradili nekretnine. Na opisani način su raspolagali s iznosom novca od najmanje 2.289.700,30 kuna, 50.605,29 eura i 5.321,41 dolara, navodi USKOK.

Cvik potplaćivao svjedoke, svjedokinji prijetio smrću

Optužnicom se Cvitanovića tereti i zbog tri kaznena djela sprječavanja dokazivanja. On je od srpnja do listopada 2006., u Veloj Luci, u kaznenom predmetu koji se protiv njega vodio zbog kaznenog djela teške tjelesne ozljede, oštećeniku u tom kaznenom postupku platio 10.000 eura kako bi ovaj izmijenio svoj iskaz koji je dao u istrazi na način da ga ne tereti za nanošenje teške tjelesne ozljede.

Nakon toga, u travnju 2007. godine, u prostorijama Zatvora u Splitu, u namjeri da potvrdi njegovu obranu u kaznenom predmetu koji se protiv njega vodi zbog zlouporabe opojnih droga, Cvik je zatražio od jednog svjedoka da povuče svoj iskaz kojim ga je teretio za počinjenje kaznenog djela zlouporabe opojnih droga. Zauzvrat mu je obećao pomoći u drugom kaznenom postupku koji se protiv ovoga vodi zbog kaznenog djela krađe i u tom mu postupku osigurati besplatnu pravnu pomoć branitelja.

U siječnju 2007. godine, putem mobitela je prijetio svjedokinji u namjeri da ona potvrdi njegovu obranu u kaznenom predmetu u kojem je bila pozvana na sud. Rekao joj je da će joj polomiti noge, ruke, da će je nabiti na kolac, da će je ubiti, da neće živa izaći iz suda ako kaže bilo što osim onoga što on hoće da kaže. Također je tražio od nje da ne smije reći kako su istiniti navodi koje je o nabavi heroina pisala u svom dnevniku. Zbog tih je prijetnji ona bila u strahu za svoj život te je u kaznenom postupku iskazivala upravo onako kako je on to od nje tražio.

Protiv Cvika i još petorice drugih okrivljenika koji se nalaze u pritvoru predloženo je produljenje pritvora, a protiv okrivljenog M. C. koji je pušten iz pritvora, zatraženo je određivanje pritvora.

J.Da.
 

Pročitajte više