Protiv Miloševića svjedoči francuski stručnjak za propagandu

SUĐENJE bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) nastavljeno je u ponedjeljak, nakon desetodnevne pauze, vještačenjem francuskog stručnjaka za propagandu Renauda de la Brossa.

Francuski stručnjak, viši predavač na Sveučilištu Reims, izradio je za Tužiteljstvo ICTY-a opsežno izvješće o dugogodišnjoj propagandi na prostoru bivše SFRJ, temeljeno na razgovorima s novinarima, inetelektualcima i sveučilišnim profesorima i popraćeno brojnim primjerima iz medija.

Težište izvješća je na srpskoj propagandi, koja je, po njegovim riječima, poslužila za "označavanje neprijatelja i pripremanje terena za rat" s osnovnom porukom "stvaranja države za sve Srbe".

Četiri glavna motiva srpske propagande bila su: "genocid nad Srbima na Kosovu, ugroženost hrvatskih Srba, ekonomska eksploatacija Srbije i inferiorni položaj Srba zbog ograničenog suvereniteta Srbije", rekao je De la Brosse.

Glavna načela kojima se vodila bila su jednostavnost poruka, prebacivanje nedostataka na izvor vijesti, beskonačno ponavljanje iste poruke, oslanjanje na mitove i povijest i stvaranje nacionalnog konsenzusa, dodao je.

Glavne poluge te propagande bili su TV Beograd, te listovi Politika i Politika ekspres, nad kojima su kontrolu krajem 80-tih preuzeli

nacionalisti prevođeni Miloševićem.

De la Brosse je naglasio kako je Milošević sam redigirao priopćenja sa sastanaka, koja su bila glavni oblik "informiranja", te da je određivao vijesti i njihov redoslijed u televizijskim dnevnicima, što je u svoj knjizi opisao Borisav Jović.

Francuski vještak za medije ukazao je i na metodu "povijesnog amalgama" korištenu u mobiliziranju hrvatskih Srba za rat.

"Vlada Franje Tuđmana često je upoređivana s vladom NDH i prikazivana kao nastavak fašističke vlade iz II. svjetskog rata", rekao je De la Brosse.

Hrvatski Srbi uvjeravani su da su u istoj situaciji kao i Srbi 1941. i među njima je širen osjećaj straha i ugroženosti.

Kao primjer "povijesnog amalgama" (stapanja) naveo je govor Jovana Raškovića iz srpnja 1991. u kojem on povezuje genocid iz NDH s genocidom koji je "navodno već počeo".

"Genocidna ideja propast će zajedno s genocidnom hrvatskom državom", rekao je tada Rašković, kojeg je vještak predstavio kao "autora teorije o genocidnom karakteru hrvatskog naroda".

U sudnici su emitirane i snimke govora Dobrice Čosića, jednog od tvorca Memoranduma SANU, koji poziva protiv "zaborava ustaškog zločina" i drugi primjeri propagande usmjerene na stigmatizaciju hrvatskog naroda i stvaranje mržnje prema Hrvatima.

"Stigmatizacija hrvatskog naroda bila je u domeni nedozvoljene propagande", rekao je De la Brosse koji u svom izvješću razlikuje "nedozvoljenu od dozvoljene propagande koju koriste sve strane u ratu". De la Brosse nastavlja svjedočiti u utorak.

Prije francuskog stručnjaka, svjedočenje je završio Fadil Banjanović, koji je govorio o deportaciji 1.822 stanovnika bošnjačkog sela Kozluka kraj Zvornika u istočnoj BiH u svibnju 1992. Njegovi suseljani su preko Srbije doportirani u Mađarsku i Austriju. Optužnica Miloševića tereti za deportaciju 15.436 stanovnika s područja općine Zvornik.

(Hina) dh br

Pročitajte više