Protiv srpskog košarkaša Kovačevića, koji je brutalno pretukao Steinhauera, podignuta optužnica

PROTIV Miladina Kovačevića podignuta je optužnica, kojom se tereti za nanošenje teških tjelesnih ozljeda opasnih za život američkom državljaninu Bryanu Steinhaueru 2008. godine.

Optužnicom su obuhvaćeni i bivši ambasador i vicekonzul Srbije u New Yorku Slobodan Nenadović i Igor Milošević zbog kaznenog djela zloupotreba službenog položaja, izjavio je glasnogovornik Republičkog javnog tužiteljstva Tomo Zorić. Kovačeviću se na teret stavlja i da je počinio kazneno djelo falsificiranja putne isprave, jer je 2008. godine u Beogradu na aerodromu "Nikola Tesla" krivotvorenu putovnicu upotrijebio kao pravu.

Bivši ambasador i vicekonzul sumnjiče se da su Kovačeviću pomogli da iz SAD-a pobjegne u Srbiju

"Milošević i Nenadović terete se da su u prostorijama generalnog konzulata Srbije u New Yorku, prekoračenjem granica svojih službenih ovlasti, pribavili korist Kovačeviću i omogućili mu da napusti teritorij SAD-a i izbjegne vođenje kaznenog postupka pred pravosudnim tijelima SAD-a po optužnici koja ga je teretila za nanošenje teških tjelesnih ozljeda američkom državljaninu", naveo je Zorić.

Kovačević se tereti da ih je s umišljajem na to poticao, pa mu se stavlja na teret počinjenje krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja poticanjem, napomenuo je Zorić. Nenadović i Milošević sumnjiče se da su Kovačeviću pomogli da iz SAD-a pobjegne u Srbiju nakon što je pušten iz pritvora tako što su mu izdali privremenu putnu ispravu. Protiv Kovačevića je paralelno vođena istraga u Americi i Srbiji, jer je nakon puštanja iz pritvora u Bostonu, uz pomoć srpskog ambasadora u SAD-u, pobjegao u Srbiju.

Vlada Srbije uplatila 900.000 dolara obitelji Steinhauer

Nakon višemjesečnih pregovora s predstavnicima SAD-a, srpska vlada je dogovorila plaćanje odštete i preuzimanje kaznenog gonjenja Kovačevića od američkih pravosudnih tijela. Američki državni tužitelj je ustupio "predmet Kovačević" srpskom pravosuđu početkom travnja prošle godine, nakon dogovora s vladom Srbije, koja je obitelji Steinhauer uplatila 900.000 dolara na ime troškova liječenja njihova sina.

Dvadesetogodišnji Sanel Softić, američki državljanin podrijetlom iz BiH, i 25-godišnji Edin Džbara, državljanin BiH, osuđeni su 13. siječnja na sudu u New Yorku na po dvije godine zatvora zbog sudjelovanja u tučnjavi 4. svibnja 2008. godine.

Oni su osuđeni jer su, zajedno s Kovačevićem, brutalno pretukli Steinhauera, koji je prethodno uhvatio za stražnjicu Softićevu djevojku, prenosi Radiotelevizija Srbije.

Pročitajte više