Protivnica "Hoda za život": Policija nas je okružila i držala dva sata. Pozlilo mi je

Foto: Index

Manifestacija "Hod za život" održana je danas diljem Hrvatske, a u Zagrebu je za to vrijeme nekoliko žena pokušalo razviti transparent na kojem je pisalo "Ne gazite ženska prava". Već smo izvijestili da su policajci oformili krug oko njih, a na koncu je intervenirala i Hitna pomoć. Index je razgovarao sa Sanjom Juras, koordinatoricom Ženske mreže Hrvatske, koja je prepričala svoju stranu priče. 

"Gotovo dva sata su nas okruživali. U više navrata smo pitale policijske službenike zašto su nam oduzeli pravo na slobodu kretanja. Nisu nam htjeli odgovoriti, nisu nas htjeli pustiti niti dati brojeve znački. Samo jedan od njih je to učinio. Fizički su nas sprječavali da se krećemo. Nazvala sam 192 i rekla sam da nam policijski službenici protupravno oduzimaju slobodu i da ih molim da pošalju policiju da nas oslobode od njih", rekla je Juras. 

"Oduzeli su nam slobodu kretanja bez osnove"

Kako tvrdi Juras, rečeno im je da se mogu pritužiti u policijskoj postaji. "Rekle smo da to ne možemo učiniti jer nam je oduzeta sloboda kretanja", rekla je.

Koordinatorica Ženske mreže Hrvatske prepričala je da joj je pozlilo pa je pozvana i Hitna pomoć. Zatim je, kaže, doživjela novu neugodnost. "Medicinski tehničar je rekao da podržava "Hod za život" i pitao što smo tamo radile. Verbalno me napadao i rekao da nas policija sigurno nije bez razloga držala", prepričala je pa dodala da je na koncu liječnica rekla tehničaru da napusti vozilo.

Najavila je i da će podnijeti kaznenu prijavu, policiju prijaviti CPT odboru Vijeća Europe za sprječavanje nečovječnog postupanja te podnijeti tužbu zbog diskriminacije i povrede prava osobnosti. 

"Jasno smo im dale do znanja da samo želimo izraziti svoje mišljenje koje je u skladu s Ustavom i zakonima i da na to imamo pravo, a oni su nam bez pravnog temelja oduzeli slobodu kretanja", kazala je Juras.

Index je o svemu upit poslao i Policijskoj upravi zagrebačkoj.

Pročitajte više