Protuudar na HDZ-ove plakate: Kada crveni interpretiraju plave

REVOLTIRANI glasač poigrao se sa famoznim HDZ-ovim plakatima u slengu nazvanim "strašilima biračkog tijela", a koji na HDZ-ov način tumače predizbornu ponudu oporbenog SDP-a.

Iako se HDZ u svojoj negativnoj kampanji zaustavio na četiri vrste plakata plakata, "glasač" se zahuktao i izbacio ih čak devetnaest u nadi da neće zaboraviti ni na izručivanje generala, neproglašavanje ZERP-a, satove premijera Ive Sanadera, netransparentno financiranje stranaka, Pelješki most...

Plakati u kojima HDZ poručuje da je protiv novih poreza, dok SDP želi oporezovati zaradu od dionica, kamata od štednje, kuću stan i zemljište, i prije svega, da SDP želi legalizaciju droge, dobili su tako odgovor, nakon tjedana i tjedana razuvjeravanja i objašnjavanja, pa čak i prijedloga da HDZ-ove plakate razmotri Etičko povjerenstvo za izbore.

Hm, ima li SDP svoje prste u ovome?

Iako se predstavio kao "revoltirani glasač", autor parodije najvjerojatnije je birač koji se već odlučio da će glasati za "crvene". To se vidi iz dva plakata koji glas za SDP preporučuju svima koji će pregledati ovaj uradak. Ismijavanje i parodiranje je legitimno pravo koje koriste obje sukobljene stranke, pa tako kada ne upale objašnjavanja i argumenti, koristi se crtanje brkova licima na plakatima, njihovo ismijavanje ili u ovom slučaju njihovo preinačavanje.

Tako je na plavoj strani ove parodije popisana interpretacija HDZ-ove politike, koja je često na ovakve prozivke odgovarala sa "to nije točno" i nudila odgovore koji se nikada do kraja nisu "primili" kod revoltiranih birača.

Narušavanje autoriteta humorom najbolje polučuje uspjeh u politici, a preporučuje ga i slavna politologinja Hannah Arendt, koja je napisala knjigu samo o tome.

Najnoviji nastavak internetskog predizbornog obračuna možete vidjeti ovdje.

A.B.

Pročitajte više