Protuvladini prosvjedi u Budimpešti prerasli u okršaje ekstremista s policijom

NEKOLIKO tisuća ljudi okupilo se jučer na velikim protuvladinim prosvjedima održanim u Budimpešti, javljaju mađarski mediji. U Mađarskoj vlast drže socijalisti pod vodstvom Ferenca Gyurcsanyja.

Policija u Budimpešti je priopćila da je tijekom i nakon prosvjeda uhitila 35 osoba. Pripadnici interventne policije opremljeni zaštitnim kacigama i štitnicima su nasilne prosvjednike hvatali po budimpeštanskim ulicama kako bi ih spriječili da dopru do zgrade parlamenta ispred koje su 2006. godine održani veliki protuvladini prosvjedi praćeni nasiljem i uništavanjem.

Blizu bazilike Sv. Stjepana policija je prema prosvjednicima ispaljivala suzavac kako bi spriječila pokušaj proboja policijskog kordona.

Mađarska desničarska aktivistica Krisztina Morvai tvrdi da je pretučena u sukobima s policijom, međutim policija to niječe. Među uhićenim osobama se nalaze Gyorgy Budahazy i Laszlo Torockai, vođe ekstremističkih desničarskih skupina u Mađarskoj.

Prosvjedi ekstremnih desničara u Mađarskoj se održavaju svake godine, međutim jučerašnji prosvjedi dodatno su intenzivirani slabljenjem gospodarskog standarda koji se u Mađarskoj posebno osjeti nakon što su zemlju zahvatile posljedice globalne krize.

R.I.
Foto: AFP

Pročitajte više