Prozvani vijećnik: Zbog pritisaka sam se razbolio, posvađao sa ženom...

Na fotografiji je direktorica Eko Moslavine i zviždačica Adrijana Cvrtila Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

NAKON što je Davor Kljakić, šef Gradskog vijeća Grada Kutine, podnio ostavke na sve svoje političke funkcije, o optužbama za korupciju zviždačice Adrijane Cvrtile oglasio se i gradski vijećnik Darko Kousek.

Cvrtila, direktorica kutinske Eko Moslavine, objavila je da je Kousek s gradonačelnikom Kutine dogovarao dizanje plaće u zamjenu za podršku na vijeću te da mu je ona dva puta povećavala plaću.

>> Uhljeb iz Kutine kojeg je razotkrila zviždačica: Dajem ostavku na sve pozicije

"Krenula je s napadima i torturama prema meni i ostalim neistomišljenicima"

"Dana  03.09.2021.  godine  objavljen  je  u  novinama  24  sata  članak  pod  nazivom  „Ispovijest šefice javne tvrtke: Kako sam uhljebljivala ljude pod prisilom gradonačelnika“.

U članku je direktorica Eko Moslavine d.o.o. Adrijana Cvrtila iznesla niz laži i kleveta na moj račun. Do sada sam šutio i trpio višegodišnji mobing, ali sada nakon što sam u javnom mediju prokazan kao korumpirani vijećnik prisiljen sam očitovati se na njezine izjave.

U Eko Moslavini zaposlio  sam  se 2017. godine u  vrijeme  kada je u  Kutini  na  vlasti bio  SDP (2013.-2017.) na mjestu referenta prodaje.

Sadašnja direktorica je sa bivšim direktorom imala stalne sukobe što je i rezultiralo njezinim otkazom da bi nakon promjene vlasti u Kutini došla na direktorsko mjesto po političkoj liniji. Nakon  toga  krenula  je  s  napadima  i  torturama  prema  meni  i  ostalim  zaposlenicima  i neistomišljenicima.

U srpnju 2018. godine direktorica je napravila novu sistematizaciju radnih mjesta kojom sam raspoređen  na  radno  mjesto  visoke  stručne  spreme  (magistar  sam  ekonomije)  –  referent odjela komercijale i javne nabave s manjim koeficijentom  (na razini čistačice u tvrtkama te razine). Nakon toga uručila mi je aneks ugovora na određeno vrijeme kojim mi je povećala plaću tako da je ista tada bila u razini skladištara privatne tvrtke, a dobio sam ga iz razloga što  mi  je  povećala  obim  poslova  tako  da  sam  radio  poslove  prisilne  naplate  potraživanja, terenskog čipiranja spremnika za otpad u tri jedinice lokalne samouprave (Grad Kutina, Grad Popovača  i  Općina  Velika  Ludina),  poslove  jednostavne  i  javne  nabave,  prijave  i  odjave korisnika  javne  usluge,  cost-benefit  analize  (analiza  troškova  i  koristi),  razne  ponude  za usluge odvoza i zbrinjavanja otpada te sve ostale poslove po nalogu direktorice.

"Znalo se odavno da poziva djelatnike u svoj ured i snima razgovore"

Laž je da nisam bio potreban za obavljanje poslova javne nabave jer je već imala osobu koja je obavlja  te  poslove.  Osoba  koja  je  radila  na  tim  poslovima  ubrzo  je  nakon  dolaska  nove direktorice  dala  otkaz. Zbog  toga  sam  poslan  na  polaganje  specijalističkog  programa  iz područja javne nabave koji sam položio i počeo raditi do današnjeg dana kao administrator javne nabave.

Znalo se već odavno da direktorica poziva djelatnike u svoj ured i da snima razgovore, a prije ulaska  u  njezin  ured  se  morao  ostaviti  mobitel  kod  tajnice.  Tom  metodom  direktorica  se služila i u sukobu s bivšim direktorom čije snimke je poslije koristila u sudskim procesima.

Direktorica je cijelo vrijeme vršila pritisak na mene. Dobio sam četiri opomene pred otkaz. Od  toga  dvije  su  se  odnosile  na  ispijanje  jutarnje  kave  (direktorica  je  zaboravila  da  je  to velikodušno dopustila), a za optužbe da nisam svjesno, odgovorno i pravovremeno obavljao poslove po nalogu nadređene osobe očitovao sam se i dokazao da mi se na teret stavljaju neosnovane optužbe. Vjerojatno je pretpostavljala da ću sam otići iz tvrtke kao što su učinili i mnogi drugi zaposlenici.

"Sve ove godine trpio sam torturu i šikaniranje"

Sve  ove  godine  trpio  sam  torturu  i  šikaniranje  zbog  bojazni  za  egzistenciju  svoje  obitelji (imam dvoje  malodobne djece) vjerujući  da će mi direktorica  ponuditi  adekvatno  radno mjesto koje mi je obećavala svaki puta kada je radila novu sistematizaciju radnih mjesta.

O svom položaju u poduzeću obavijestio sam članove Skupštine Eko Moslavine.

Bilo je više djelatnika nezadovoljnih statusom radi smanjivanja plaće, davanja otkaza i slanja istih na čekanje posla.

Direktorica  je  lažno  izjavila  da  sam  ja  (tada  vijećnik  SDP-a  u  Gradskom  vijeću)  kupljen  od strane  gradonačelnika  kako  bi  glasao  za  proračun.  Ova  izjava  je  naprosto  smiješna  jer  je gradonačelnik  u  Gradskom  vijeću  imao  stabilnu  većinu  tijekom  cijelog  mandata  i  moja podrška mu nije bila potrebna.

Osim toga proračun na koji se direktorica poziva klub SDP-a čiji sam bio član nije podržao.

"Zbog pritisaka Cvrtile ozbiljno sam se razbolio, narušio odnose sa suprugom"

Zbog pritisaka od strane direktorice ozbiljno sam se razbolio,  narušio odnose sa suprugom (koja je cijelo ovo vrijeme inzistirala da dam otkaz i da se odselimo iz Kutine), napustio sam članstvo u SDP-u i priključio se stranci BM 365 misleći da će zbog tog mog postupka prestati napadi i šikaniranje prema meni.

Istina je da je klub vijećnika BM 365 podržao proračun za 2020. godinu iz razloga što je naš klub vijećnika predložio amandman koji je Gradsko vijeće prihvatilo i uvrstilo u proračun, a radilo  se  o  amandmanu  kojim  smo  tražili  osiguranje  financijskih  sredstava  za  uvođenje jednosmjenskog rada u svim osnovnim školama u Kutini.

Razgovor  koji  sam  kao  zaposlenik  (bivši  vijećnik)  vodio  s  direktoricom,  a  koji  je  snimila  i pustila u javnost odvijao se u njezinom uredu za vrijeme radnog vremena. Žao mi je ukoliko su  moje  izjave  poslužile  dotičnoj  za  politički  obračun  boreći  se  za  svoju  poziciju,  a  ne  za borbu protiv korupcije.

Treba  se  zapitati  kako  je  direktorica  junački  podnosila  sve  ove  godine  pritiske  sa  strane,  a onda kada je saznala da joj se neće produžiti mandat odjednom joj je proradila „savjest", stoji u priopćenju koje je Kousek potpisao.

Pročitajte više