Prva žena u povijesti Perua izabrana za premijera

PERUANSKI predsjednik Alejandro Toledo, suočen s krizom kredibiliteta, imenovao je po prvi put u povijesti Perua ženu na položaj premijera.

Beatriz Merino, pravnica po zanimanju, položila je u subotu prisegu, nakon što je prijašnja vlada podnijela ostavku. U novom 15-članom kabinetu nalazi se pet novih ministara.

Predsjednik Toledo je u kratkom obraćanju prilikom polaganja prisege nove vlade izjavio da polaže velike nade u Beatriz Merino.

Naglasio je da će "zajedno dijeliti odgovornost". Komentatori u Peruu odmah su se zapitali znači li to da se predsjednik, čija je popularnost pala na samo 11 posto, namjerava povući, što od njega traži veliki dio javnosti.

Merino je izabrana nakon što je nekoliko kandidata odbilo prihvatiti Toledovu ponudu. Svi odreda su ocijenili da od predsjednika nisu dobili potrebna jamstva da će imati potrebnu slobodu djelovanja.

Većina peruanskih komentatora ocjenjuje da uzrok krize kroz koju prolazi zemlja, leži u osobi predsjednika. Zamjeraju mu zbog "nekompetetnosti, laži i skorojevićkog načina života".

Merino je izabrana na preporuku pisca Maria Vargasa Llosae, koji je sam odbio mjesto premijera. Nova premijerka je stručnjak za fiskalnu politiku, ali nema osobitu težinu u političkom životu Perua.

Pročitajte više