Prva žrtva vrućine: Starica u Baranji umrla od toplotnog udara

OVOTJEDNI val vrućina u Baranji je odnio i prvu žrtvu - 76-godišnju ženu koja je umrla nakon što joj je pozlilo dok je radila u polju.

Starica, koja je živjela u selu Branjin Vrh, i inače je bila kronični bolesnik, no odlučila je zanemariti stalna upozorenja liječnika o opasnosti od izlaganja suncu u kritičnim satima te je izašla na polje nastojeći donekle popraviti štetu nastalu prošlotjednim poplavama. No slab organizam iscrpljen bolešću nije izdržao na temperaturi od 32 Celzijeva stupnja, koliko je danas izmjereno u Baranji. Starici je pozlilo, uspjela je stići do svoje kuće kako bi potražila pomoć, no ubrzo potom je umrla.


Zbog ljetnih temperatura koje su se već ovoga tjedna u većini dijelova Hrvatske popele do 30 stupnjeva, a nerijetko i više, liječnici ponovno podsjećaju na osnovna pravila ponašanja kojima se mogu izbjeći tragične situacije poput ove u Baranji. Ukoliko ste starija osoba ili kronični bolesnik, ne izlazite na ulicu ukoliko to nije nužno u vremenu od 10 do 15 sati, a sve potrebne poslove nastojte obaviti u ranijim jutarnjim satima, pijte mnogo tekućine i izbjegavajte masnu i jako začinjenu hranu i alkohol. Isti savjeti, upozoravaju liječnici, vrijede i za mlađe i zdravije osobe, kojima direktno izlaganje jakom suncu također može naštetiti.

Pročitajte više