Prve fotografije mrtvih u Gruziji obišle svijet

U TIJEKU je pravi rat, poručio je sinoć ruski premijer Vladimir Putin preko glasnogovornice kao da se čudi na pitanja novinara kako je moguće da se na tlu Europe u 21. stoljeću pokrene oružani sukob i nešto što sve više nalikuje etničkom čišćenju.

Od danas je Gruzija i službeno u ratu i bori se s Rusijom oko odmetnute Južne Osetije, a o tome svjedoče prve brojke i slike sa uzavrelog Kavkaza.

Ruska televizija NTV emitirala je kadar mrtvog gruzijskog vojnika u prikolici kamiona, snimljenog jutros u osetijskom Chinvaliju, a potresne snimke tijela ubijenih civila na teritoriju Gruzije u zračnom napadu na grad Gori objavio je Reuters.

Fotografije su obišle svijet nakon što se Reutersov reporter našao na mjestu događaja kada je ruski borbeni zrakoplov bacio bombu na stambenu zgradu pri čemu je poginulo najmanje 5 ljudi, dok je broj ozlijeđenih još neutvrđen. U bolnicu su ih prevezli vojnici. Gori se nalazi 25 kilometara od granice s Južnom Osetijom.

Gruzijske vlasti tvrde da je u ruskom napadu na Gori, odnosno bombardiranju dvaju stambenih blokova poginulo 60 ljudi. Rusi tvrde da se broj poginulih u vojnoj akciji popeo na 1500, a da je 30 tisuća ljudi iz Južne Osetije u zadnjih dan i pol pobjeglo u Rusiju.

BBC je također svjedočio panici u Goriju, čije su zgrade u plamenu, a civili kao i vojska bježe po ulicama od granata.

A.B.
Foto: AFP, BBC

Pročitajte više