Prvi dan pregovora o Siriji prošao bez napretka

Foto: FAH

PRVI dan mirovnih pregovora o Siriji je završio u ponedjeljak u Astani bez vidljivog pomaka, a obilježili su ga odbijanje pobunjenika da razgovaraju s izaslanikom Bashara al-Assada i razgovori o učvršćenju krhkog primirja.

Pregovori u glavnom gardu Kazahstana su prvi pregovori između Damaska i šefova pobunjenika. Političkoj oporbi, koja je bezuspješno pregovarala s režimom tijekom prethodnih susreta, ovog je puta određena uloga savjetnika.

Razgovaralo se najviše o primirju uvedenom 30. prosinca u Siriji zahvaljujući rusko-turskom posredovanju, što je rezultiralo smanjenjem nasilja bez obzira na svakodnevna kršenja prekida vatre.

Susreti sa pobunjenicima

Predstavnici pobunjenika su u ponedjeljak razgovarali o tome s Turcima, Rusima i specijalnim izaslanikom UN-a Staffanom de Misturom.

Ti susreti su bili "dugi i produktivni", naglasio je jedan glasnogovornik izaslanstva pobunjenika.

Pobunjenici su u posljednji trenutak odbili izravne pregovore s izaslanicima režima, iako su svi tijekom otvorenja sjedili za istim stolom u hotelu Rixos u Astani.

Razgovori u utorak će se također odvijati uz posredovanje Staffana de Mistura.

Sirijski pobunjenici i dalje navode da će se nastaviti boriti protiv vojske Bashara al-Assada u slučaju neuspjeha pregovora u Astani, organiziranih pod okriljem Rusije, Turske i Irana, koji bi trebali poslužiti kao temelj pregovorima pod okriljem UN-a u Ženevi 8. veljače.


"Ukoliko pregovori ne budu uspješni, neće nam preostati ništa drugo već da se nastavimo boriti", rekao je Ossama Abou Zeid, glasnogovornik izaslanstva pobunjenika, prenosi AFP.

Nastavljeni su sukobi

Staffan de Mistura je pozvao pokrovitelje susreta u Astani da podrže osnivanje nadzornog mehanizma i pokretanja primirja na terenu.

Prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR) sukobi su nastavljeni tijekom noći između nedjelje i ponedjeljka, nakon što je u nedjelju u zračnim napadima zrakoplovstva režima na pobunjeničku pokrajinu Homs ubijeno 9 civila.

Ruska vojska je objavila u ponedjeljak da je u koordinaciji sa Sjedinjenim Državama izvela zračne napade na organizaciju Islamska država u Siriji, što je Pentagon odmah demantirao.

Pročitajte više