Prvi festival znanosti u Hrvatskoj kao poticaj sustavnoj popularizaciji znanosti

PRVI festival znanosti u Hrvatskoj, koji će se održati od 12. do 18. svibnja u Zagrebu, Rijeci i Varaždinu, trebao bi postaviti temelj za sustavnu popularizaciju znanosti u Hrvatskoj.

Jedan je to od ciljeva Festivala koje žele dosegnuti organizatori -British Council u Zagrebu (Britanski kulturni savjet), zagrebački Tehnički muzej te Ministarstvo znanosti i tehnologije. Jer, kako ističe direktor British Councila Roy Cross, jednotjedna priredba zapravo je "nulti" festival nakon kojega bi se, kad bude provedena analiza njegovih rezultata, zapravo mogao organizirati prvi "pravi" festival znanosti.

U osmišljavanju Festivala organizatori su se uvelike "oslanjali" na bogata britanska iskustva jer su festivali znanosti u toj zemlji tradicionalni i održavaju se s velikim uspjehom.

Suorganizatori Festivala su Društvo matematičara i fizičara Rijeka te dvije sekcije Hrvatskoga prirodoslovnog društva - Mladi istraživači i e-škola, a njegovo su održavanje potpomogli i Ministarstvo kulture te zagrebački Gradski ured za kulturu.

Ta bi priredba trebala potaknuti i dijalog znanosti i hrvatske javnosti, ali i poboljšati društveno poimanje znanosti kao bitne sastavnice razvitka Hrvatske.

Festival će biti svečano otvoren u ponedjeljak navečer u Velikoj dvorani Tehničkoga muzeja, a ta će kulturna i znanstvena ustanova ugostiti i najveći dio zagrebačkih događanja.

Program koji su pripremili organizatori uključuje raznovrsne sadržaje. Tako će biti održano više tribina, razgovora i okruglih stolova, među kojima tribina "Znanost i društvo" te okrugli stol "Znanost i obrazovanje".

Osim toga, više će istaknutih hrvatskih i britanskih znanstvenika održati predavanja od kojih nekoliko i o središnjoj temi Festivala - deoksiribonukleinskoj kiselini (DNA), odnosno o 50. obljetnici toga epohalnoga otkrića Jamesa Watsona i Francisa Cricka. O tome će govoriti i član Francuske akademije znanosti Miroslav Radman te član HAZU-a Željko Kućan, a bit će riječi o i svemirskim istraživanjima te parapsihologiji.

Osim toga, tijekom cijele priredbe posjetitelji će u Velikoj dvorani Tehničkoga muzej moći razgledati izložbe hrvatskih i britanskih popularnoznanstvenih knjiga te izložbu "DNA 50 - Pedeset godina od otkrića tajne života".

Prva priredba Festivala znanosti bit će pak jednodnevna radionica na kojoj će 50 zagrebačkih gimnazijalaca pod vodstvom britanskoga znanstvenika Graemea Jonesa izgraditi model DNA.

Prikazat će se i više dokumentarnih obrazovnih filmova, a britanski znanstvenik Steve Mesure održat će radionicu pod nazivom "Kazalište i znanost", nakon koje će i pokazati kako se u jednom danu može "doći" do predstave o znanosti.

Pročitajte više