NEMAR PREMA INVALIDIMA Sprema se kolektivna tužba protiv Hrvatske, prva takve vrste

Foto: Index

INICIJATIVA za pristupačno vještačenje koja okuplja 20 udruga iz Splitsko-dalmatinske županije sprema kolektivnu tužbu protiv države zbog nepristupačnosti Zavoda za vještačenje osobama i djeci s invaliditetom, što će biti prva tužba takve vrste u Hrvatskoj. Inicijativa je prošlog tjedna podnijela zahtjev za mirnim rješenjem spora, što je pravni korak koji prethodi tužbi. Ako RH u roku od 90 dana ne napravi potrebne mjere za uklanjanje diskriminacije, uslijedit će tužba. 


 
Smjestili Zavod za vještačenje osoba s invaliditetom u potpuno neuvjetnu zgradu

Zavod je osnovan zbog rješavanja statusa i problema osoba s invaliditetom u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a od početka 2015. godine nalazi se u zgradi na adresi Dražanac 70 koja nema riješen pristup osobama s invaliditetom i slabije pokretnim osobama budući da se do ulaza mora preko desetak vrlo uskih i strmih stepenica. Problem je i sa samim ulazom koji je prilično uzak, dok zgrada ne posjeduje dizalo, niti druge sadržaje koji bi bili prilagođeni osobama s invaliditetom. Vještaci svoj posao ne obavljaju u uredu nego na ulici, a da stvar bude gora, u blizini nema ni dovoljno parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom.

Inicijativa traži da se pristup prilagodi ili Zavod premjesti u primjereni objekt

Unatoč tome što su udruge preko medija prošle zime alarmirale javnost, a odgovorne upozoravaju već duže vrijeme, ništa se konkretno nije napravilo kako bi se problem riješio, upozoravaju u Inicijativi, pa su se odlučili podnijeti zahtjev za mirno rješenje spora u kojem su navedene činjenične i pravne osnove tužbe koja će uslijediti ukoliko se u roku od tri mjeseca ne poduzmu konkretni koraci, a to su građevinski zahvati na pristupu Zavodu ili premještaj Zavoda u objekt koji će biti primjeren njegovoj namjeni te će ispunjavati zakonske odredbe.

Naime, zbog toga što nije osiguran pristup osobama s invaliditetom, Republika Hrvatska krši brojne konvencije, zakonske i podzakonske odredbe te izravno i teško diskriminira osobe i djecu s invaliditetom, ističu u Inicijativi za pristupačno vještačenje. Napominju da je riječ o prvom kolektivnom zahtjevu za mirno rješenje spora, koje su podnijele udruge za zaštitu prava osoba s invaliditetom zbog povrede prava na pristupačnost, utemeljenom na pravilima kolektivne tužbe iz Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Pročitajte više