Prvi rezultati ispitivanja crnih kutija: Rusi ne odbacuju mogućnost da se radi o terorizmu

Foto: FAH

RUSKI putnički avion koji se srušio iznad pokrajine Sinaj u Egiptu nije se raspao zbog "vanjsko udara", a pilot nije uputio poziv prije nego što je avion nestao s radara, tvrdi izvor iz grupe koja je analizirala crne kutije, prenosi Reuters.

Preliminarno ispitivanje kutija iz Airbusa A321 vrše egipatski istražitelji u suradnji s ruskim i francuskim stručnjacima.

Zasad nema dokaza o terorizmu, ali Rusi nisu u potpunosti eliminirali tu mogućnost. Na pitanje je li moguće da se radi o terorističkom napadu glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je kako takva teorija nije isključena.

Egipatska džihadistička skupina povezana s ISIS-om nakon pada aviona preuzela je odgovornost za napad, no nikakve potvrde da govore istinu još nema.

Nekoliko vojnih eksperata kaže kako ta militantna skupina nema rakete kojima bi gađali ruski aviona i na taj ga način uspjeli srušiti, stoga ne vjeruju da je to bio slučaj. Oni, tvrde stručnaci, uopće nemaju rakete koje bi mogle ići 10 000 metara u visinu.

Trenutno se vrši identifikacija tijela žrtava nesreće. Jutros je u Sankt Petersburg dovezeno 140 tijela, a ruski ministar za izvanredne situacije Vladimir Puchkov rekao je kako bi potraga za tijelima trebala završiti u jednom danu, piše AP.

Ruska aviokompanija Kogalimavija održala je izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj su odbacili tvrdnje da je do raspada zrakoplova došlo zbog tehničke pogreške.

Kako god bilo, zasad je još uvijek prerano izvlačiti ikakve konkretne zaključke.

Pročitajte više